Vodovky, temperky, inkoust nebo fixy. Jak porazit různé skvrny

 Tipy a inspirace 
29. ledna 2022 10:16 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Od barev se dokáží zamazat malí i ti velcí Depositphotos
Děti bývají velmi často od něčeho umazané. Pokud to nejsou potraviny, dost často mívají na oblečení stopy po vodovkách, temperkách či od jiných barviček. Že jste už vzdali věčný boj s těmito skvrnami? Zkuste ještě tyto fígle.

Ani ten nejlepší prací prostředek a odstraňovače skvrn si s některými fleky prostě neporadí. Spousta hospodyněk to v takovém případě vzdá a poničený kus oděvu pak vyřadí. Zkusili jste už ale triky našich babiček?

Na lihovky alkoholem

Výrobci fixových barev dostali konečně rozum, takže se dnes prakticky běžně dají sehnat pratelné lihové fixy. Pokud jste však narazili ještě na nějaký starší typ, můžete takové skvrny od nich odstranit tak, že je potřete nejprve alkoholem a poté vyčistíte neředěným jarem. Nakonec oblečení vložte do pračky a vyperte obvyklým způsobem.

Vodovky jarem

Bohužel to, co platí o fixech, tedy jejich pratelnosti, to stále ještě chybí vodovkám. Dostat tyto druhy skvrn z oblečení není vůbec jednoduché. A nepomůže ani včasné namočení. Nicméně takovou poslední záchrannou akci můžete zkusit pomocí klasického jaru na nádobí. Ten kápněte na potřísněné místo a jemným kartáčkem, třeba kartáčkem na zuby, barvu vydrbejte. Pak přidejte trochu vody a jar nechejte napěnit. Nakonec oblečení vyperte běžným způsobem.

Tempery studenou vodou 

Podobně jako je tomu u vodových barev, zažívají horké chvíle hospodyňky při odstraňování skvrn z temperových barviček. Zkuste fleky nejprve namočit do studené vody. Zbytky barvy odstraňte stejně jako u lihových fixů alkoholem nebo technickým lihem a opět vyperte tak, jak jste zvyklí. 

Tuš a inkoust

Asi nejjednodušeji jdou odstranit skvrny od tuše. Tričko propláchněte pod proudem studené vody, pak vyperte ve vodě se saponátem, znovu propláchněte a nechejte uschnout. Pokud na oblečení zůstaly ještě zbytky barvy, zkuste ji lehce odstranit suchým kartáčkem. A jestli se dokázalo vaše dítko umazat i od inkoustu, pak sáhněte po osvědčeném prostředku, kterým je obyčejná rajčatová šťáva. Nechejte ji na skvrně pár minut působit, pak propláchněte studenou vodou a následně vyperte běžným způsobem. Rajčata dokáží také odstranit skvrny z nádobí. Jak to udělat se dočtete zde.

Zdroj: tide.com, kidspot.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod