Pozor na zásadní chyby ve výběru pokojovek. Nekupujte rostliny bezmyšlenkovitě, nebudou vám prospívat

 Interier 
16. ledna 2022 21:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé rostliny mají specifické nároky na vlhkost i světlo Pixabay
Spousta lidí dělá stále tu stejnou chybu - bezmyšlenkovitě kupují do interiéru rostliny, aniž by si zjistili, zda budou prospívat. Každá rostlina má totiž svá specifika.

Rostliny do interiéru patří. Kromě toho, že jej dělají útulnější, v něm pomáhají také čistit vzduch. Jenomže ne každá květina potřebuje zrovna takové místo, které jste jí schopni nabídnout. Ještě dříve, než se vypravíte pro nákup nových rostlin, měli byste si ujasnit pár věcí.

Světlo či polostín

Spousta lidí udělá zásadní chybu v tom, že si koupí květinu podle toho, zda se mu líbí, ale nehledí na to, jaké světelné podmínky potřebuje. Pak se diví, když jim rostlina chřadne a neprospívá. Pokud hledáte pokojovku na jasné a světlé místo, pak vybírejte rostliny s barevnými nebo vzorovými listy, a to včetně tropických rostlin, například bromélie, marant, afelandr nebo difenbachie.

Teplota a vlhkost

Je u vás teplo nebo zima? I to je důležitá otázka, na kterou byste si měli být schopni odpovědět. Ne všechny pokojové rostliny totiž vydrží kolísání teplot, průvan nebo chladný interiér. Kromě tepla má každá květina jiné nároky na vlhkost. Bohužel, problém většiny domácností je spíše suchý vzduch, což ne každé pokojovce svědčí. V praxi to tedy znamená, že si  buď vyberete do svého interiéru rostlinu, která tolik vlhka nepotřebuje, nebo ji budete muset zvlhčovat vzduch různými způsoby, které se dočtete zde. 

Náročnost

No a dál byste si měli ujasnit, kolik času a péče byste své rostlině chtěli věnovat. Jsou totiž druhy rostlin, které potřebují pravidelnou zálivku, hnojení, prostříhávání a další. Pokud jste do večera v práci a víkendy trávíte spíše v přírodě, kupte si květinu, která kromě občasné zálivky moc nepotřebuje, například sloní noha nebo potos. 

Pozor na velikost

Při koupi rostliny si také zjistěte, do jaké výšky vám vyroste, a to jak do výšky, tak i do šířky. I zprvu malá kytička vám totiž během pár let může přerůst doslova přes hlavu, takže by se pak mohlo stát, že ji nebudete mít kam dát. A to by byla škoda, nemyslíte?

Děti a mazlíčci

Jestli máte děti, nebo je plánujete, případně chováte zvířecí mazlíčky, pak vybírejte takové rostliny, které nejsou jedovaté. Děti jsou totiž často zvídavé a ochutnávají kde co, včetně zelených rostlin. A některé z nich mohou způsobit nemalé zdravotní potíže, u zvířat dokonce i smrt. Které z rostlin jsou nejnebezpečnější, se dočtete zde. Takže si pamatujte, že u dětí a zvířat by měly být v interiéru pouze netoxické pokojové rostliny.

Zdroj: homestolove.com, houseplantsexpert.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve