Výměna oken v bytě nemusí být hororová záležitost. Nesmíte ale podcenit jednu věc

 Rekonstrukce 
11. ledna 2022 08:59 / Marie Popelková
  1
📷
2 fotografie v galerii
Montáž nových oken usnadní důkladná příprava Shutterstock
Většina lidí je z výměny oken v bytě značně ve stresu. Obává se případných škod a zejména pak znečištění celého bytu prachem. Tomu všemu jde předejít, ale je třeba pro to udělat jednu důležitou věc.

Výměnu oken je možné provádět i teď v zimě, čehož řada lidí využívá. Snad vždy je ale tato činnost spojena s obavami majitelů bytů. Poradíme vám, jak rekonstrukci zvládnout bez zbytečných nervů. Naprosto zásadní je totiž příprava. Když ji nepodceníte, ulehčíte si velmi výrazně následnou práci s úklidem.

Správně by vás o tom, jak byt na řemeslníky připravit, měla informovat firma, která vám okna dodává. Pokud tak neučinila nebo jste na jejich slova zapomněli, je dobré si vše důležité připomenout.

Začněte maličkostmi

Ze všeho nejdříve se pokuste z místností, kterých se bude výměna oken týkat, odstranit drobné předměty, nábytek, květiny, vázy, ozdoby a jiné maličkosti. Montážníci musejí mít k oknům přístup, takže je třeba také sundat záclony nebo rolety. Odneste i všechny předměty, které se nacházejí v blízkosti oken. Při práci by zbytečně zavazely. Pokud nemáte možnost uklidit věci do jiné místnosti, snažte se je dát alespoň 1,5 metru od oken, která se budou měnit.

Zaměřte se na podlahu

Když už je okolí okna volné, je na řadě se postarat o podlahu. Při demontáži starého okna se mohou na zem dostat malé, ale ostré kousky betonu, které mohou poškodit podlahu. Pokud používáte v místnosti koberec, tak stačí odrolovat koberec zpod okna do středu místnosti a zajistit jej proti rozmotání kouskem kobercové pásky. Ideální je ale srolovat koberec celý.

Ale i linoleum je dobré dále ochránit. Mnohem více pozornosti ochraně podlahy při výměně oken musíte věnovat, pokud máte plovoucí podlahu, dřevěnou podlahu nebo korek. Osvědčená metoda je pokrýt podlahu kartonem z krabic. Rozložené je položte na plochu s mírným přesahem přes sebe a přelepte spoje širokou lepicí páskou. Vytvoříte tak souvislou vrstvu, která chrání vaši podlahu před poškrábáním betonem, stavební sutí, botami montážníků, ale i před pádem šroubováku na zem nebo jiné součásti jejich nářadí. Igelit nebo malířské fólie na podlahu nejsou vhodné, snadno se trhají a kloužou.

Ochránit byste měli nejen plochu před oknem, ale i celou přístupovou cestu od vstupních dveří přes místnosti až k oknům.

Nezapomeňte ani na radiátory

Pod okny bývají velmi často radiátory. A i ty je třeba ochránit. Opět můžete použít kartony. Zakryjte pomocí nich vrch a stranu směrem do místnosti. Kartony zafixujte na několika místech pomocí lepicí pásky.

Nábytek posuňte tak, aby montážníkům nepřekážel v práci. A zakryjte ho, ať se na něj zbytečně nepráší. V obchodě s barvami seženete tenké zakrývací fólie, které snadno přes nábytek natáhnete. Jen jen třeba je na několika místech přilepit lepicí páskou, ať se vám neroztrhají při sebemenším průvanu. K podlaze je můžete připevnit pomocí papírové lepicí pásky.

Zdroj: pellabranch.com, okna-juha, dayside.ca.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008