Zásobník pračky zbavíte bakterií a plísně pomocí levného prostředku. Připravte si snadný roztok z kyseliny citronové

 Tipy a inspirace 
05. ledna 2022 08:23 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zbytky pracích prostředků často zůstávají v zásuvce Pixabay
Pravidelné čištění vyžaduje nejenom buben pračky, ale také její zásuvka (zásobník na prací prostředky). V ní se totiž velmi často hromadí zbytky pracích prostředků. Poradíme vám, jak ji co nejrychleji a efektivně zbavit všech usazenin.

I když používáte kvalitní prací prostředky, neznamená to, že díky tomu bude vaše pračka čistá. A obzvláště zásuvka. V ní se totiž často hromadí nespotřebované zbytky aviváže, prášku i gelu a v kombinaci s vlhkostí tak může vzniknout plíseň. A ta je, jak je známo, nebezpečná zvláště pro malé děti a osoby s citlivým imunitním systémem. Proto je potřeba se pravidelně starat nejenom o čistotu bubnu pračky, ale také i o její přihrádku. Jak na to? Poradíme vám skutečně rychlou metodu.

Jak často

Zásuvku bez ohledu na to, zda ve stejné době čistíte také pračku, je potřeba alespoň jednou do měsíce podrobit důkladné dezinfekci. A i když to uvnitř může vypadat čistě, nánosy špíny a plísně se mohou hromadit na jejích vnějších částech. To uděláte jedině tak, že ji vytáhnete celou z pračky. Obvykle to bývá jednoduché, stačí rukou uvnitř zásuvky uvolnit jazýček a vytáhnout ji ven.

Kyselina citronová

K vyčištění zanesené zásuvky nepotřebujete vůbec žádné drahé prostředky. Bohatě si vystačíte s  kyselinou citronovou, která dokáže snadno zlikvidovat bakterie, plísně a navíc zásuvku zbavit i zápachu bez toho, aniž by ji poškodila. Kyselinu navíc snadno koupíte ve většině drogeriích nebo supermarketech a lze ji použít i při úklidu celé domácnosti. Jak na to se dočtete zde. Na čištění zásuvky si připravte roztok ze dvou čajových lžiček kyseliny a půl litru vody. 

Jak na to

Nejprve zásuvku vyjměte celou z pračky. Poté ji ponořte do horké vody, aby se nahromaděné usazeniny mohly odmočit. Klidně ji tam nechejte i několik minut. Vodu vylijte a vyměňte ji za roztok z kyseliny citronové. Zásuvku opět ponořte do roztoku a dočistěte kartáčkem nebo houbičkou na nádobí. Nezapomeňte ji otočit dnem vzhůru a vydezinfikovat dno a stěny.

Nezapomeňte na stěny

Při tomto úkonu myslete také na prostor, kam se dávkovač zasouvá. Namočte houbičku nebo kartáček roztoku kyseliny a vytřete celý prostor. Při tomto se zaměřte také na „strop“ a zadní část, což jsou místa, kde se může schovávat plíseň. Celý prostor pak pak vysušte utěrkou nebo hadříkem.

Zdroj: daisiesandpie.co, inthewash.co.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve