Aby vám žehlička časem nezničila prádlo, potřebuje údržbu. Zbavte ji vodního kamene a připálenin

 Tipy a inspirace 
24. února 2021 16:57 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Žehlička se zanáší nejrůznějšími nečistotami  Depositphotos
Žehlení prádla je nedílnou součástí domácích prací. Častým používáním se zanáší vodním kamenem, žmolky či prachem. Někdy se může stát, že žehličku kvůli malé nepozornosti připálíte. Se znečištěnou žehličkou se vám bude hůře pracovat. Proto je potřeba, abyste ji jednou za čas vyčistili.

Žehličku nejčastěji a nejvíce zatěžuje vodní kámen. V případě, že jste si pořídili modernější přístroj se samočisticí funkcí, vás už usazeniny z tvrdé vody trápit nemusejí. Pomocí parních trysek se totiž nečistoty samy uvolní. Pokud nechcete utrácet za novou žehličku, nemusíte si zoufat. Vodní kámen a připáleniny totiž můžete odstranit snadno, rychle a bezpečně.

Připáleniny

Z připálenin na žehličce si nemusíte dělat hlavu, protože jdou odstranit velmi snadno. Budou vám na to stačit přípravky, které v domácnosti už máte. Začněte tím, že přichystáte čistý hadřík z mikrovlákna nebo bavlny. Vymačkejte na něj trochu čistě bílé pasy a několikrát hadříkem jemně přetřete místo, kde se vám žehlička připálila. Poté žehlicí plochu opláchněte studenou vodou. Nakonec žehličku zapněte a přejíždějte s ní po starém kusu látky, abyste si ověřili, zda při žehlení po sobě nezanechává nečistoty.

Dále se můžete připálenin na žehličce zbavit pomocí tabletky, která obsahuje léčivou látku paracetamol. Nejprve nechte žehličku nahřát na maximum. Následně pomocí pinzety opatrně přitiskněte pilulku na připálené místo. Měla by se začít rozpouštět. Poté žehličku nechte vychladnout a přetřete ji vlhkým hadříkem.

Vodní kámen

Vodní kámen můžete z žehličky odstranit dvěma způsoby. Pokud je zanesená jen trochu, vezměte si čistý hadřík, namočte ho do octové vody a vyždímejte. Rovnoměrně ho rozložte na suchou látku. S rozehřátou žehličkou po něm několikrát přejíždějte, dokud nebude žehlicí plocha dostatečně čistá. Přečtěte si také, jak vyčistit mastnou digestoř a spálené hrnce.

V případě, že máte žehličku zanesenou velkým množstvím vodního kamene, vyzkoušejte jiný způsob. Nachystejte si větší nádobu, do které se vám vejde celá žehlička. Smíchejte ocet s vodou v poměru jedna ku jedné a nalijte ho do přichystané nádoby. Žehličku do ní ponořte, ale měla by být namočená pouze žehlicí plocha, aby se octová voda nedostala dovnitř. Nechte ji tam ležet ideálně celou noc. Nakonec celou plochu setřete vlhkým hadříkem. Ocet neodstraní jen vodní kámen, ale i další usazené nečistoty. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve