Fakta a mýty o zateplení. Jak je to s dýcháním domu či tloušťkou zateplení

 Rekonstrukce 
19. února 2021 18:37 / Marie Popelková
  12
📷
4 fotografie v galerii
Zateplení domů má rozhodně smysl Pixabay
Přesto, že do zateplení svých domovů investuje peníze čím dál více Čechů, stále kolem této stavební úpravy koluje mnoho mýtů a polopravd. Představíme vám ty nejčastější, možná jim i vy stále věříte.

O tom, že zateplení domu má své opodstatnění, není pochyb. Už předloni byla podle Českého statistického úřadu zateplena téměř polovina obytných budov v České republice a v nejbližších letech plánovala zateplení třetina domácností, která v té době žila v nezateplených domech. Přesto, že tlak na snižování energetické náročnosti budov neustále sílí, stále se můžete setkat s některými omyly a mýty, které okolo něho panují.

Dům přestane dýchat

Jeden z vůbec nejčastějších mýtů je, že dům přestane takzvaně dýchat. Dýcháním stavby je možno označit např. vlhkostní spolupráci vnější stěny s vnitřním vzduchem, v žádném případě dům stěnami nevětrá. Shodně jako zděná stavba nevětrá např. ani stěna dřevostavby, kdy její konstrukce typicky obsahuje těsnou fólii. Přitom tato konstrukce dřevostavby splňuje všechna kritéria pro prvotřídní bydlení. K výměně vzduchu a tím i vlhkosti dochází více než z 95 % větráním okny, dveřmi popř. řízeným větráním, pomocí spár v konstrukcích, digestořemi atd. Komunikace nosné stěny s interiérem zůstává nezměněna a závisí zejména na použití povrchových vrstev. Nejlépe „dýchají“, tedy reagují na vlhkost materiály na bázi sádry.

Zateplení se nevyplatí

Komplexní zateplení může ušetřit 50-80 procent nákladů za energie. V zimě dobře zateplený dům znamená nízké náklady na vytápění, žádné tepelné mosty (tj. žádné plísně), u novostavby pak úsporu za vytápěcí systém s nižším výkonem. V létě to obyvatelé domu poznají zejména na účtech za klimatizaci, která je v porovnání s vytápěním až třikrát náročnější na energie. Současně se téměř s každoročním zvyšováním cen za energie snižuje i doba návratnosti investice. Zateplení je také možné financovat pomocí státních dotací.

Na tloušťce zateplení nezáleží

Vždy záleží na tom, o jaký dům jde. Standardní dům se zatepluje tloušťkou okolo 15 cm, nízkoenergetický 25 cm a pasivní tloušťkou zpravidla 30 cm. Jako optimální izolace se tak jeví minimálně 15-20 cm, případně lze použit o něco tenčí šedý pěnový polystyren, který lépe izoluje. Uvažovat o tloušťce izolace menší než 15 cm je až na malé výjimky zcela nezodpovědné a neekonomické. Například stavby postavené před 15 a více lety se chybně zateplovaly tloušťkami 5-6 cm a nyní se tyto domy zateplují podruhé. Pokud tedy byl váš dům zateplený před 15 či více lety, s velkou pravděpodobností izolace neodpovídá dnešním energetickým standardům.

Kondenzace par a vznik plísní

Kondenzace par na studených stěnách a oknech je dalším omylem, který mezi lidmi koluje a odrazuje je od zateplení budov. Skutečnost je při vnějším zateplení přitom právě opačná. Teplota vnitřní strany obvodových stěn je vyšší, čímž se vzdaluje od rosného bodu. Tím pádem je daleko menší pravděpodobnost, že vodní páry zkondenzují a voda se objeví. Pokud plíseň přece jen naroste, příčinou není působení vnějšího zateplení, situace obvykle nastává kvůli většímu utěsněním spár výplní stavebních otvorů (oken a dveří) a zároveň nedostatečným větráním. Zvýšená kondenzace vodních par hrozí pouze v případě vnitřního zateplení, kdy dochází k přesunu kondenzační zóny blíž k vnitřnímu povrchu obvodových stěn. Proto pokud u staršího domu není možné zateplení zvenčí, nevyplatí se zateplovat pouze zevnitř.

Polystyren v zateplení časem zmizí

Tato pověra vznikla v začátcích užívání tohoto izolačního materiálu v důsledku prohřešků vůči jeho užitným vlastnostem. Pěnový polystyren odolává teplotám trvale se pohybujícím do 80 °C, ale neodolává působení organických rozpouštědel. Chybné použití pěnového polystyrenu pod černé či tmavě modré opakní sklo v prvních typech meziokenních vložek, stejně jako užití lepidel, která obsahovala organická rozpouštědla při položení hydroizolací, způsobovalo zmíněné "mizení" pěnového polystyrenu. Při dodržení všech zásad týkající se správné aplikace je však trvanlivost polystyrenu srovnatelná s trvanlivostí ostatních velmi odolných stavebních materiálů, tj. s předpokladem 100-200 let.

Zateplení vyřeší problém s vlhkým domem

Věřit této fámě by byla velká chyba. Pokud je dům vlhký, zateplení tento problém nevyřeší. Jestliže prosakuje do konstrukce zemní vlhkost nebo do ní zatéká, je nutné se zateplením počkat a nejprve odstranit příčinu problému. Zateplením obvodových stěn skutečně lze docílit snížení kondenzace vodních par na vnitřním povrchu konstrukce, ale je-li zdrojem vlhkosti vnější zdroj, jenom zateplení nepomůže. O zajímavých fasádách jsme více psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve