Kečup nejenom k jídlu. Umí výborně odstranit připáleniny, skvrny od rzi nebo vyleštit stříbro

 Tipy a inspirace 
10. února 2021 12:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I vy se budete divit, co zvládne obyčejný kečup Depositphotos
Kečup je oblíbené dochucovadlo, ale nepřítelem hospodyněk. Ale jen do doby, než zjistí, že kečup je skvělý čisticí prostředek.

Někdo kečup miluje a hranolky bez něho si neumí ani představit, jiný jej nemůže ani cítit. Ať už je to tak či tak, tato rajčatová pochoutka toho umí mnohem více, než jen ochutit jídlo. A to odstranit různé nečistoty. Tajemství tkví totiž ve dvou kyselinách obsažených v kečupu. A to kyselině octové a kyselině citronové. Co tedy vše kečup umí?

Vyleští stříbro

Potřebovali byste vrátit původní lesk svým stříbrným šperkům, ale nechce se vám čekat, až otevřou zlatnictví? Pak se vám bude hodit kečup. Stačí ho kápnout na suchý měkký hadřík a ze stříbra odstranit našedlý povlak. Šperk poté ještě dál přeleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna. Máte-li šperky hodně zašlé, pak je nechejte koupat se v kečupové lázni zhruba patnáct minut. Poté rajčatový nános odstraňte a vyleštěte.

Odstraní připáleninu

Asi každému se občas stane, že se mu během vaření přichytí jídlo ke dnu nebo bokům hrnce. Místo pracného drhnutí zkuste použít kečup. Naneste jej na spálené místo a nechejte působit přes noc. Kyseliny by měly pomoc připečenou vrstvu uvolnit a ta pak půjde mnohem lépe odstranit. Pokud bude stále odolávat, nasypejte do kečupu trochu soli a nechejte ještě patnáct minut působit. Poté vezměte houbičku a vyčistěte. Sůl bude působit jako abrazivum. Díky ní navíc zvládnete uklidit prakticky celou domácnost. Nevěříte? Více jsme psali zde.

Měď jako nová

Měděné nádobí je hodně drahá záležitost, proto je potřeba o něj náležitě pečovat. Naštěstí si s tím snadno poradí kečup. Jednoduše jím potřebe povrch a nechejte 10 minut působit. Pak setřete hadříkem, omyjte a vyleštěte. Tímto způsobem můžete vyčistit a vyleštit i mosazné kliky, úchytky, svícny, mísy a další výrobky z této slitiny.

Odstraní rez

Zvláště po zimě se vám na venkovním nábytku nebo zahradnickém nářadí mohou objevit rezavé skvrny. Zbavte se jich použitím kečupu. Stačí jej kápnout na postižené místo, nechat půl hodiny působit a pak jenom setřít. Tento postup funguje jen na malé skvrny od rzi, ne však na zkorodované povrchy. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47