Nezapomeňte v únoru prořezat vinnou révu. Získáte sladší plody a keři prodloužíte životnost

 Exterier 
09. února 2021 14:49 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Révu je nejlepší stříhat na přelomu února a března Depositphotos
Vinná réva neroste jen na vinohradech, čím dál častěji se objevuje i v běžných zahradách, kterým dodává venkovský vzhled. Aby keř dobře a hlavně dlouho plodil, je třeba ho správně prořezat. Únor je na tento úkon ideální čas.

Mít možnost si na vlastní zahradě posbírat šťavnaté a sladké plody vinné révy, chce čím dál více lidí. Jenže o vinnou révu je třeba se umět postarat. Hodně důležitý je takzvaný zmlazovací řez, který je třeba provést na konci února nebo počátkem jara.

Sledujte počasí

I když se vinná réva prořezává nejčastěji v únoru či na počátku března, vždy je podstatné sledovat počasí. Nesmí totiž mrznout nebo pršet. Pokud by totiž venku panovaly mrazy, řezné rány by mohly rostlinu nenávratně zničit. A dešťové srážky zase nahrávají rozmnožování spor dřevokazných hub, které mají značně negativní dopad na životnost vinice. 

Ani dlouhé vyčkávání ale není dobré. Během teplých dnů ve druhé polovině března totiž už může intenzivně vytékat míza, rány mohou slzet. Réva se tak ochudí o zásobní látky, které slouží k výživě po rašení.

Podle vinařů se začínající pěstitelé mohou řídit malou nápovědou. Když se do prořezávání keře pustí od Matěje (24. 2.) do Josefa (19. 3.), neměli by prý nic zkazit.

Kmen, tažeň a výhony

Když se před vinnou révu postavíte, měli byste rozlišit tři části - kmen neboli staré dřevo, tažeň neboli loňské dřevo a výhony, ze kterých jste sklízeli hrozny. Pak si vyberte jeden výhon, na kterém byly loni hrozny a ideálně takový, který je co nejblíže kmínku. Všechny ostatní výhony odstřihněte a ten jeden, co zbyl, ohněte do podoby nového tažně. Nejlépe jde ohýbat v době, kdy už v něm proudí míza. Z jeho pupenů vyrostou na jaře nové výhony, které na podzim zaplodí. A takto můžete stříhání vinné révy provádět stále dokola. Vinná réva se vám pak odvděčí velkou a kvalitní plodností.

Na každém letorostu jsou zimní pupeny, kterým se říká očka. V každém zimním očku jsou základy tří oček, jedno hlavní a dvě menší očka. Z jednoho zimního očka tedy mohou vyrůstat tři letorosty. Právě vzhledem k těmto zákonitostem plodnosti oček se obvykle na jednom keři ponechává jeden tažeň s 10-16 očky. Tento stav je optimální pro harmonickou plodnost. Pokud ponecháte na tažni více oček, následná vysoká násada plodů by vedla k horší kvalitě hroznů a révový keř byste zbytečně oslabovali.

Na hlavu, nebo na čípek

V zásadě existují dva typy řezu podle tvarování révy - takzvaně na hlavu, nebo na čípek.

Řez na hlavu, známý také pod označením na babku, je mezi vinaři oblíbený hlavně proto, že nabízí snadnou ochranu révy před jarními mrazy. Hlavu stačí zakrýt velkými kornouty z tvrdého papíru. Při tomto řezu každý rok odřízněte odplozené staré dřevo až na jeden nebo dva pupeny. Z nich během další sezony vyrostou nové plodné výhony. Tento způsob řezu každý rok opakujete a rostlinu tím zbavujete dřeva, které již nemá pro produkci kvalitních hroznů žádný význam. Jednoduše řečeno, révu zmlazujete.

Řezem na čípek zkracujete odplozené výhony na jedno až dvě očka. Hlavní termín řezu spadá do období zimy. Ovšem i v létě rostlina potřebuje vaši péči, jsou nutné redukce bobulí v hroznu a zaštipování listů okolo plodů v době dozrávání. Stejně tak nezapomeňte redukovat výhony druhého řádu, aby se réva zbytečně nezahušťovala. Kdy je dobré ošetřit vinnou révu proti houbovým chorobám, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve