S mastnou digestoří či spálenými hrnci si s pomocí jednoduchých triků poradíte raz dva
Nebudeme si nic nalhávat, zajisté se mezi vámi najdou tací, kteří důkladné čištění všech částí kuchyně, a nejen té, neabsolvují pravidelně, ale jen ve chvíli, kdy už zkrátka nejde nic jiného dělat. Mastnota, prach, zapečené a zaschlé nečistoty jsou pak úplně všude a odstranit je, chce trpělivost a čas.
Pak už se není čemu divit, že se z práce stane utrpení, které nekončí a je prováděno s absolutní nechutí. Jakmile se to totiž nechá zajít příliš daleko, uvést věci do původního stavu může trvat i několik hodin. Do takového čištění se pak nikdo nepohrne. Máme ale tipy, jak si práci trochu usnadnit.
Varná plotýnka či hořák
Pokud se plynový hořák nebo varná plotýnka pravidelně nečistí po každém vaření, začnou se všude kolem usazovat a připalovat zbytky jídel a olejů. S běžným saponátem na mytí nádobí úpěšní nejspíš nebudete, zato vám může pomoci trocha jedlé sody. Sundejte všechny části z plynového hořáku, které jdou sundat, a navlhčete je. Posypte jedlou sodou a začněte drhnout houbičkou. Opravdu to za chvíli budete mít z krku a hořáky budou vypadat jako nové. Obdobně to funguje i s plotýnkou.
Zapáchající chladnička
Pravidelně byste měli chladničku vyprázdnit a kompletně vymýt každý měsíc alespoň jednou. A to především část, kde skladujete nezabalenou zeleninu, jelikož v těchto místech je výskyt bakterií mnohonásobně vyšší. Abyste se zbavili zápachu z potravin, vložte do ledničky hrníček s jedlou sodou, která pachy absorbuje.
Mastná digestoř
Zanedbaná digestoř je asi to nejhorší, co si dokáží hospodyně představit. Ano, pokud máte digestoř, u které se dají filtry vyjmout a vložit do myčky, a vy tak pravidelně činíte, máte vyhráno. Jestliže však z jakéhokoliv důvodu toto udělat nemůžete a digestoř pravidelně nečistíte, připravte se na čisticí maraton, ze kterého neutečete. Důležité je vědět, že ji vyčistit lze. A budete se divit, nejlepší je to olejem. Mastnou zaschlou vrstvu opravdu nedostanete dolů lépe ničím jiným než obyčejným olejem. Co vám zbyde, vyčistěte pastou ze sody, vody a octa.
Špinavá trouba
Připečené a spálené nečistoty na dvířkách od trouby jsou další částí úklidu, která nebývá přiliš oblíbená. Pokud to tedy lze o úklidu vůbec říci. Pro dokonale čisté sklo trouby smíchejte jeden decilitr octa, sáček prášku do pečiva a trochu soli. Jakmile prášek vyšumí, natřete směs na sklo a nechte hodinu působit. Poté jen setřete a omyjte vodou. Zkusit můžete také pastu ze sody, která troubu vyčistí téměř bez námahy.
Připálené hrnce
Jednou za čas se stane, že své jídlo neuhlídáte a najednou je tu problém, který myčka nevyřeší. Pokud máte doma citron, jeden nebo dva rozkrojte, vložte je do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Pět minut vařte a poté nechte zchladnout. Připálené zbytky pak odstraňte dřevěnou vařečkou.