Grilovací sezóna začíná

Grilování je tedy přirozenou formou úpravy masa a hotový produkt je ideální, nedráždivou stravou.
 Exterier 
05. dubna 2016 20:53 / Internet
  0   0
Dřevěné uhlí či dřevěné brikety? To je otázka, která trápí většinu těch, kteří si chtějí pořídit zahradní gril. Jaké jsou výhody a nevýhody? A jaká varianta se vyplatí? Nejrozšířenější a nejkupovanější jsou grily na dřevěné uhlí, pokud ale upřednostňuje čistotu, můžete si koupit elektrický či plynový gril.

Elektrické grily


Elektický gril je velmi vhodný pokud chceme grilovat v chladnějším období, na terase nebo v uzavřených prostorech. U grilů, které jsou vhodné pro jednu až dvě osoby je použita teflonová deska, ve které je zabudována spirála pro ohřev. Spirála je srdcem grilu, proto musí být dostatečně výkonná, kvalitní a přístupná, z důvodu snadného čištění.

Při potřebě většího grilovacího prostoru se využívá rošt, pod nímž je opět spirála (u některých modelů je možné ji zakrýt lávovými kameny). Velkou výhodou tohoto typu je snadná manipulace a rychlost, s níž je připraven ke grilování, bez toho aniž byste potřebovali dřevěné uhlíř či dřevo. Elektrické grily rovněž využijete k přípravě pokrmů, jako jsou fondue nebo raclette.

Jediná nevýhoda je, že jste ochuzeni o tu „pravou“ grilovací vůni a příprava je možná pouze tam, kde je elektrický přívod.

Co by měl elektrický gril mít


kvalitní nepřilnavou povrchovou úpravu (Quantanium)

variabilní nastavení teploty

nastavitelný sklon spodní desky pro odvádění přebytečného tuku do odkapávací misky

vyjímatelnou odkapávací misku

nastavitelnou výšku horní desky

světelnou indikaci provozu grilu a správné teploty

Elektrické grily


Elektický gril je velmi vhodný pokud chceme grilovat v chladnějším období, na terase nebo v uzavřených prostorech. U grilů, které jsou vhodné pro jednu až dvě osoby je použita teflonová deska, ve které je zabudována spirála pro ohřev. Spirála je srdcem grilu, proto musí být dostatečně výkonná, kvalitní a přístupná, z důvodu snadného čištění.

Při potřebě většího grilovacího prostoru se využívá rošt, pod nímž je opět spirála (u některých modelů je možné ji zakrýt lávovými kameny). Velkou výhodou tohoto typu je snadná manipulace a rychlost, s níž je připraven ke grilování, bez toho aniž byste potřebovali dřevěné uhlíř či dřevo. Elektrické grily rovněž využijete k přípravě pokrmů, jako jsou fondue nebo raclette.

Jediná nevýhoda je, že jste ochuzeni o tu „pravou“ grilovací vůni a příprava je možná pouze tam, kde je elektrický přívod.

Co by měl elektrický gril mít


kvalitní nepřilnavou povrchovou úpravu (Quantanium)

variabilní nastavení teploty

nastavitelný sklon spodní desky pro odvádění přebytečného tuku do odkapávací misky

vyjímatelnou odkapávací misku

nastavitelnou výšku horní desky

světelnou indikaci provozu grilu a správné teploty

Grily na dřevěné uhlí


Grily na dřevěné uhlí patří mezi nejvíce prodávané typ, a to hlavně díky nízké pořizovací ceně a snadné manipulaci. Žár vzniká postupným hořením kousků dřevěného uhlí, příprava je díky tomu zdlouhavější a je třeba získat určitou praxi, než je dosaženo dokonalého výsledku.

Až po určité době dokážete odhadnout správnou teplotu pro vložení masa (nesmí se připalovat na rošt). Teplota je regulovatelná pouze vzduchovými otvory, těch musí jich být dostatek s možností snadného ovládání. Tuk při přípravě pokrmu odkapává přímo na uhlí, to lze omezit právě odhadnutím správné teploty na přípravu a využitím sběrné misky, či hliníkového tácku položeného přímo na uhlí. Chuť a vůně takto připraveného masa je nezaměnitelná a velmi oblíbená.

Co by měl gril na dřevěné uhlí mít


kvalitní ovládání přívodu vzduchu

výškově polohovatelný rošt

samostatnou nádobu na popel, pokud možno nerezová

víko na přiklopení s ventilačním otvorem

držadla a odkládací plochy z termoplastu odolného vysokým teplotám pojízdnost

Plynové grily


Do skupiny plynových grilů patří jak malé cestovní grily, tak i velké modely s více jak třemi hořáky. U kompaktních grilů sledujte jednoduchost montáže, rozměry jak v rozloženém tak složeném stavu a celkovou váhu.

Střední velikosti jsou často vyráběny v tzv. sadách, kdy mimo grilu obdržíte plech na odvod tuku, litinovou grilovací desku, podstavec na hrnce, pánev WOK apod. Veškeré části lze složit do sebe a ochránit víkem. Poklop z grilu vytvoří v podstatě pečící troubu.

Velké grily nabízí tři a více hořáků, které musí být rozmístěny tak, aby teplo bylo rovnoměrně rozváděno po celé grilovací ploše, nikoli jen přímo pod samotnými plynovými hořáky. Nejkvalitnější modely představují technologickou špičku. Celý obvodový plášť včetně skřínky je v nerezovém provedení. Litinové rošty s emailovou vrstvou se velmi dobře udržují a mají dlouhou životnost. Ve víku je umístěn teploměr a v mnohých případech i grilovací rošt ovládán motorkem. Mezi největší přednosti patří rychlost použití a velmi dobrá regulace tepla.

Co by měl plynový gril mít


snadné zažehnutí každého hořáku zvlášť (piezo zapalování – rychlé zapalování)

kvalitní materiál hořáků – ideální je nerezová ocel

připojení na propanbutanovou láhev – není vždy součástí výrobku!

samostatný plynový hořák

nárazuvzdorná kolečka s gumou pro snadnou manipulaci

odkládací prostory kolem grilu
Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Věda & Vesmír

Vědci v naší atmosféře objevili účinky gravitačních vln. Tento úkaz je velice vzácný

Tech

Sověti vytvořili nejhlubší vrt do útrob Země. Ukrývá ho těžký rezavý poklop hluboko v západním Rusku

Dům a zahrada

Vánoce se blíží. Jak letos ušetřit a přitom si dopřát?

Zavřít reklamu