Nemáte zahradu? Nevadí, směle ji nahradí vkusně zařízený balkon či terasa

 Exterier 
16. srpna 2022 10:33 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
7 fotografií v galerii
I balkon může být jako z katalogu Unsplash
Zahrada je skvělým místem k odpočinku, přečtení oblíbené knihy nebo setkání s přáteli. Co ale dělat, když ji nemáte? Pokud máte alespoň balkon, můžete ho upravit snadno do takové podoby, aby nesloužil pouze jako odkladiště pro kola a místo pro muškáty v truhlíku. Může být totiž mnohem víc.

Ten pocit, kdy si sednete pod pergolu na zahradu, nalijete si víno nebo domácí limonádu, vezmete si do ruky rozečtenou knížku a dopřejete si trochu zaslouženého relaxu, je k nezaplacení. Stejný pocit ale můžete zažívat i na balkoně, když si ho pomocí jednoduchých triků předěláte k obrazu svému.

Vždy se říká, že v jednoduchosti je krása. Proto je při zařizování balkonu nejlepší volit jednoduché motivy, které se vzájemně nijak neruší, a být věrní jednomu jedinému stylu. Dobře si proto rozmyslete, jestli půjdete nakupovat jednotlivé věci zvlášť, nebo si předem uděláte alespoň určitou představu. Nejlepší je si ještě před návštěvou obchodu s nábytkem balkon načrtnout a do konkrétního plánku umístit konkrétní výrobky. Nechte si čas na rozmyšlenou, nespěchejte, a když budete věrni skandinávskému či boho stylu, nemůže nic pokazit.

Zeleň především

Chcete-li se na svém balkoně cítit alespoň trochu jako na zahradě nebo v přírodě, nešetřete na zeleni. Truhlíky osaďte silně kvetoucími rostlinami dle velikosti balkonu či terasy umístěte květináče se vzrostlými keři, stromky či jinými velkými květinami. Bylinky či jahodníky můžete umístit i na stěny balkonu, když si předtím připevníte na zeď dřevěnou lištu, na kterou připevníte truhlíky či květináče. Pokud chcete na balkon chodit relaxovat i večer, zasadit můžete i květiny, které kvetou a voní hlavně po soumraku. Patří sem gardénie, noční floxy, jasmín či zimolez. Před komáry vás ochrání vonná pelargonie citrosa či meduňka.

Přírodní materiály

Pro pocit spojení s přírodou používejte pro vybavení vašeho balkonu především přírodní materiály, jako je dřevo, konopí, ratan, bambus, sisal či koberce a přehozy z jehněčí vlny. Přírodní a surové materiály skvěle kontrastují s jasnými barvami a zajímavými vzory, které se tolik používají v boho stylu, ale i s bílou, šedou či béžovou, která je využívána ve stále oblíbeném, ovšem ne tolik uvolněném skandinávském stylu.

Pohodlí především

Abyste se na balkoně cítili jako na obláčku, nezapomeňte na dostatečné množství heboučkých polštářů, přehozů, plédů, koberců a pohodlných křesílek. Není nutné mít na balkoně nudný a nepohodlný balkonový stolek se dvěma stejně nepohodlnými židličkami, které se ovšem na balkon dobře vejdou. Využijte celý prostor a klidně si do jednoho rohu kupte venkovní křeslo, které zabere v jednom z rohů balkon v plné šířce. Chcete mít na balkoně postel? Žádný problém. Můžete ji vytvořit kombinací dvou křesílek, nebo si ji vytvořit z palet. Matraci pak můžete uklízet do interiéru, když budete vědět, že se žene bouřka. Pak už nic nebrání dát si noc pod hvězdami nebo do noci debatovat se svým protějškem pod širým nebem.

Tráva na balkoně? Žádný problém

Na balkoně vypadají skvěle dlaždice i dřevěná podlaha. Pokud ale chcete, můžete na podlahu balkonu položit klidně umělou trávu, která příjemně masíruje chodidla a dodá vašemu venkovnímu prostoru nádech přírody. I když plastové. Navíc je omyvatelná a nevadí jí ani slunce ani vítr ani déšť a ani sníh.

Důležitost osvětlení

Nic nedodá večernímu posezení takovou atmosféru jako vhodně instalované osvětlení. Proto na něm nešetřete a umístěte ho hned na několik míst najednou. Nejlepší je pořídit si osvětlení na solární pohon, abyste nemuseli být závislí na elektrické energii či bateriích. Prostor po setmění dokonale podtrhne teplé žluté či oranžové osvětlení různých intenzit a velikostí. A absolutní klid rozbije ještě plápolající svíčka v lucerničce. Když si pořídíte tu s vůní citronové trávy, budou se od vás držet daleko i komáři.

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve