Chcete si koupit markýzu? Před pořízením si dobře promyslete několik věcí

 Exterier 
11. srpna 2022 15:49 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Markýza pomůže od příliš silného slunce Depositphotos
Příliš silné slunce, které dopadá do vašeho pokoje, dokáže být nepříjemné. Než se však rozhodnete koupit si markýzu, je potřeba důkladně promyslet několik věcí. Liší se totiž nejen cenou, ale i nabízenými funkcemi.

Balkonová nebo zahradní markýza je skvělým způsobem, jak se zbavit nežádoucích slunečních paprsků a dalších povětrnostních vlivů, ale rovněž díky ní můžete rozšířit váš obytný prostor. Když si však vyberete správně, může váš venkovní prostor obohatit i dekorativně. Některé rostliny navíc nesnesou přímé slunce, tudíž může pomoci i vašim truhlíkům. Kdo má okno orientované na jih, moc dobře ví, o čem mluvíme.

Jenže vybrat si tu správnou markýzu není tak snadné, jak se na první pohled zdá. Nemůžete jen tak přijít do obchodu a jednu si koupit. Záleží na typu materiálu, uchycení, ale i na tom, zda máte markýzu připevněnou natrvalo, nebo bude odnímatelná. Tak jako tak vám správný výběr pomůže zastřešit venkovní prostory, které nemají vlastní střechu a vy její přítomnost vyžadujete.

Co zvážit před nákupem

Stálou nebo stahovací?

Nejprve se musíte rozhodnout, zda chcete, aby markýza, kterou pořídíte, byla rozhrnutá neustále nebo se dala v případě potřeby opět srolovat. Výsuvná markýza může být o něco dražší, ale má určitá pozitiva. V případě silného větru nebo když naopak budete sluneční paprsky vyžadovat, ji můžete složit a předstírat, že ji vůbec nemáte.

Vhodný materiál

Dále záleží i na materiálu, který zvolíte. Na výběr máte z více možností, od kterých se následně odvíjí jak cena, tak kvalita a výdrž materiálu. Markýza z pevné látky sice nevydrží krásná tak dlouho, ale zato poskytne skvělou ochranu před sluncem, tolik se nenahřívá a je prodyšná. Kovová markýza vydrží mnohem déle a je prakticky nezničitelná, ovšem na přímém slunci se velice rychle rozpálí a plochu pod sebou zahřívá.

Malou či velkou?

Výběr správné velikosti není jen přeměření okna či balkonu. Jestliže totiž chcete, aby vám markýza zastínila celý balkon či terasu, budete muset vybrat dostatečně velkou, aby vás chránila před sluncem celý den. Musíte tedy naměřit polohu slunce v různých časových intervalech, abyste zjistili, kam slunce v průběhu dne dopadá. Můžete si ale nechat vyrobit markýzu na míru a firma pak zaměří a zajistí vše za vás.

Funkce navíc

Některé dražší markýzy nabízejí ještě mnohem více než pouhé zastínění plochy. Nejzajímavějšími funkcemi, které můžete využít především v chladnějších obdobích, je vytápění a přímé osvětlení. Pak nic nebrání tomu, abyste si pod markýzu na terasu sedli i před Vánocemi se svařeným vínem v ruce.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: balconyboss.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod