Děravé okapy dokážou zničit celý dům. Jak poznat, že je čas na výměnu

 Rekonstrukce 
03. srpna 2022 13:47 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Okapy mohou při správné péči vydržet dlouho Depositphotos
Okapové žlaby mají za úkol jednu velmi důležitou aktivitu – chránit váš dům před poškozením vodou. Rovněž ale shromažďují dešťovou vodu, která se vám pak hodí při údržbě vaší zahrady a pěstování okrasných květin či plodin. Pokud však nejsou v pořádku, začne být jejich účinek méně efektivní. Pojďte se podívat na to, jak poznat, že nastal čas na jejich výměnu.

Hlavní výhodou fungujícího okapového systému je prevence před poškozením domu vodou, a to nejen v letních měsících, ale i chladnějších obdobích roku. A ač se může zdát výměna okapů v této době jako zbytečně velká investice, v dlouhodobém horizontu vám ušetří nemalou částku tím, že nebudete muset řešit jiná poškození, která by vyšla ještě dráž. Jak poznat, že je na výměnu čas právě teď?

Prohýbající se okapy

Pokud se vaše okapy prohýbají a odtahují se od vašeho domu, je nejspíš nejvyšší čas na jejich výměnu. Nejčastěji je to způsobeno nepřiměřeným zatížením, které mohou mít na svědomí různé úlomky ze střechy, rostoucí mech ve žlabech a hromadění vody. Rovněž se ale může jednat o zreznutí okapových háků a vypovězení jejich činnosti.

Zrezlé okapy

Pokud máte instalovány okapy z materiálů, které podléhají korozi, dříve nebo později se skutečně rez objeví. To je první známka toho, že se jejich funkce začne brzy zhoršovat a časem může docházet k nedostatečné těsnosti, protékání vody a ničení fasády, ale i vnitřních stěn a stropů.

Protékající okapy

Protékající okapy jsou nefunkční okapy, které měly být vyměněny (nebo alespoň opraveny) už dávno. Nefunkční okapy ohrožují jak vnější, tak vnitřní stěny domu, stropy, ale i podlahy a základy domu. Pokud včas nezakročíte, můžete počítat s tím, že vás celá oprava bude stát mnohem více než pouhá výměna okapů.

Popraskané okapy

První viditelné praskliny v okapech by měly být včas opraveny, jelikož může brzy dojít k rozšíření prasklin, kterými může začít prosakovat voda a ohrozit tak váš dům. Co to pro vás znamená? Všechny okapy důkladně prohlédněte a rozhodněte, zda vyměnit celý okapový systém, nebo jen nahradit děravé části novými.

Ucpané okapy

Ucpané okapy nejsou vždy nutnou indikací k jejich výměně. Nejprve je nutné zjistit, proč k ucpání a růstu mechu dochází. Nachází se v blízkosti nějaké stromy? Stavba? Hnízdí u vás ptáci? Pokud ano, je potřeba okapy častěji kontrolovat a pravidelně čistit. V místech, kde se kvůli usazeninám zadržuje voda, začne brzy růst mech a celý problém se tak ještě zhorší. V místech, kde se bude držet voda a růst mech, se začne brzy objevovat rez a okapy se brzy proděraví. Čištění je tudíž nutné, abyste předešli rozsáhlé výměně.

Kdy jste je naposledy měnili?

A pokud je tomu už víc jak 20 let, co jste vaše okapy instalovali, možná je na čase je vyměnit. Nejprve je ale určitě zkontrolujte, protože pokud o ně pravidelně pečujete, čistíte a opravujete drobné vady, je možné, že stav vašich okapů je lepší než stav okapových žlabů vašeho souseda, který na ně nikdy ani nesáhl.

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47