Jak správně vybrat nájemníka, který nezdemoluje a nezadluží nemovitost

 Tipy a inspirace 
13. června 2022 14:17 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Výběr správného nájemníka nesmíte podcenit Depositphotos
Chystáte se pronajmout byt, abyste si přišli na nějaké peníze navíc, ale nemáte s tím ještě žádnou zkušenost? Vždycky se hodí zjistit, co takový pronájem obnáší, na co se musíte připravit při výběru nájemníka a kde všude získáte cenné informace.
Nejnovější

Těhotenský kalendář

První otázkou bývá, jestli zvolit realitku, nebo byt pronajmout sám. Tahle záležitost je čistě na osobních preferencích. Pokud se nechcete o nic starat a máte obavy, že sami byste si nájemníka nevybrali dobře, můžete byt svěřit do rukou realitní kanceláře. S tím se pojí i provize, kterou ale ve většině případů hradí realitnímu makléři nový nájemník a vy máte klid. Zní to hezky, že? Pronájem bytu to ale může trochu pozdržet. Představme si, že pronajímáme byt v Praze 1+kk za 12 500 korun. K tomu musíme připočíst kauci, která bývá ve výši jednoho až dvou měsíčních nájmů a zájemce ji skládá při podpisu smlouvy. V tom lepším případě se dostáváme na 25 000 korun. A provize realitní kanceláře se obvykle také pohybuje ve výši jednoho nájmu, tedy aby si náš budoucí zájemce mohl byt dovolit, potřebuje mít našetřeno alespoň 37 500 korun, což je pro mnoho lidí nemalá částka.

Druhou variantou je pronajmout byt sám. To vás bude stát více času, ale na schůzkách si můžete sami udělat obrázek, kdo se do nemovitosti stěhuje. Pokud nevíte, na co se při první schůzce ptát, určitě se zaměřte na vystupování zájemce. Zkušení pronajímatelé dávají hodně na osobní dojem. I tak ale existuje několik otázek, které by určitě měly zaznít.

Zajděte společně někam na kávu a zájemce vyzpovídejte, kde dříve bydlel a jak dlouho. Pokud se stěhuje z jiného města, zeptejte se proč a v neposlední řadě zjistěte, proč se z minulého bytu odstěhoval/stěhuje. Požádejte o kontakt na předchozího majitele bytu a pokud vám ho neposkytne, určitě zbystřete. Také se ptejte kde pracuje a kolik si vydělává, případně z čeho má v plánu nájem hradit, pokud řekne, že je na volné noze. Rovněž se zaměřte na to, jak mluví o předchozím majiteli, pokud spolu měli konflikt, je celkem možné, že vznikne i u vás. Můžete požádat i o pracovní smlouvu nebo potvrzení od zaměstnavatele, kde uvede, jak dlouho je v pracovním poměru, zda je sjednán na dobu určitou či neurčitou a jakou výši odměny pobírá.

Po osobním setkání se vyplatí projet sociální sítě, i ty toho o člověku dost vypoví. Také byste měli provést kontrolu zda není v exekučním řízení nebo v insolvenci. V případě exekucí se stačí podívat do Centrální evidence exekucí a není nad čím přemýšlet, jestli tu svého zájemce najdete. S takovým nájemníkem by byl v ohrožení i váš majetek, pokud je dotyčný v insolvenci, na portálu justice.cz se dá zjistit o jaké dluhy jde a jak probíhá řízení.

Prohlídka

Pokud prvním filtrem zájemce prošel, je na čase ukázat mu byt. Nenechte se zmýlit, prohlídka je to hlavně pro vás. Zatímco nový zájemce si bude prohlížet místo k bydlení, vy si prohlížíte jeho. Pokud má děti nebo zvíře, ať se je nebojí přivést s sebou. Snadno poznáte, jestli je dítě nebo mazlíček vychovaný. Pokud si s sebou dotyčný přivede zlatého retrievera, který po vás bude skákat a následně udělá loužičku v kuchyni, je celkem jasné, co můžete očekávat po pár týdnech, kdy ho necháte obývat vaši nemovitost.

Vážný zájemce by měl na prohlídku přijít sám. Pokud za sebe pošle přítelkyni nebo maminku, nesvědčí to nic dobrého. Stejně tak by měl respektovat výběrové řízení. Najdou se i zájemci, kteří budou nabízet zaplacení vyššího nájmu nebo několik nájmů předem, pokud dostanou byt okamžitě, dejte si pozor. Pokud nenabízíte luxusní nemovitost v žádané lokalitě za velmi slušnou cenu, je takové vystupování podezřelé.

Než podepíšete smlouvu

Jestli jste si vybrali, koho do bytu vezmete, zbývá poslední krok. Před podpisem smlouvy nastává čas, aby zájemce ukázal, že je skutečně schopen platit, složil kauci a první nájem. Nejlepším řešením je, aby peníze složil v hotovosti při podpisu. Nájemci jen neradi posílají platbu předem a pro pronajímatele není bezpečné dostat je až po uzavření smluvního vztahu a předání klíčů, přestože tím můžete smlouvu podmínit.

V tomto případě byste si měli dát pozor na zájemce, kteří budou žádat rozložení kauce na splátky nebo chtít platit nájmy výhradně v hotovosti. Pokud nemohou odesílat peníze z účtu, pravděpodobně je dostávají do ruky, aby je nikdo nemohl sebrat. Samozřejmě se může stát, že půjde o staršího člověka, který účet nemá, ale je dobré mít se na pozoru. Na rozložení kauce do splátek nikdy nepřistupujte. Někteří dokonce žádají, abyste jim kauci prominuli, ale to je velice riskantní krok. Chystáte se propůjčit k bydlení svůj majetek a tím riskujete jeho znehodnocení. Kauce je jedinou zárukou, kterou od nájemce dostanete a slouží k uhrazení škod nebo zaplacení nedoplatků. Jakmile předáte dotyčnému klíče od bytu, nemáte již žádnou kontrolu nad tím, co by mohl poničit. Většina lidí si chování k cizímu majetku obvykle dobře rozmyslí, pokud máte v držení jejich peníze. V ideálním případě byste měli oba odcházet s podepsanou nájemní smlouvou, vy s finančním obnosem a nájemce s klíči od nového bytu.

Čeho se tedy vyvarovat při výběru zájemce už víte. Příště se můžete těšit na tipy, co je vhodné ošetřit v samotné nájemní smlouvě.

Autorský článek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty