Jak na zašedlé či zažloutlé prádlo. Vsaďte na citron, sůl i ocet a bude zase zářivě bílé

 Tipy a inspirace 
20. dubna 2022 10:08 / Zuzana Procházková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Prádlo dokonale vybělíte pomocí několika surovin, které máte běžně doma Depositphotos
K bělení zašlého prádla není potřeba používat agresivní chemické prostředky. Stejného výsledku dosáhnete s pomocí několika surovin, které máte běžně doma. Čtěte dále a dozvíte se, o jaké suroviny se jedná, a jak s nimi prádlo jednoduše vybělit.

Téměř každé bílé prádlo potřebuje čas od času vybělit, aby získalo zpět onu zářivě sněhovou barvu. Bohužel mnoho lidí stále vsází na chemické prostředky, které jsou však agresivní, nešetrné vůči životnímu prostředí a navíc můžou podráždit citlivou pokožku. Přitom to jde i jinak. Vybělit prádlo můžete pohodlně s pomocí několika surovin, které máte běžně v lednici. Vyzkoušejte to a výsledek vás doslova ohromí. 

Přírodní bělení prádla

K přírodnímu bělení prádla vám skvěle poslouží citron, sůl a klasický kvasný ocet. citron a sůl se vyznačují schopnostmi účinně odstranit i ty nejodolnější skvrny, a zároveň mají silně bělící účinky. Pokud posléze ještě přidáte obyčejný kvasný ocet, máte vyhráno, neboť ten dokáže dokonale prádlo projasnit. Kromě toho ocet změkčuje vodu a dezinfikuje, což je také k užitku.

Jak použít citron k bělení prádla

Při bělení prádla pomocí citronu postupujte následovně. Smíchejte půl hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy se třemi litry horké, ne však vařící, vody. V tomto roztoku posléze nechejte namočené prádlo přes noc. Potom ho vyperte běžným způsobem a máte hotovo. Nakonec ještě dodáme, že lze využít tento způsob jak k ručnímu bělení prádla, tak i v pračce. Mějte na paměti, že bělení pomocí citronu funguje nejlépe u prádla z bavlny či syntetiky.

Silnější bělení s citronem a solí

Jestliže chcete účinek bělení citronu zesílit, pak jej použijte v kombinaci se solí a následně prádlo pověste na slunce. Tento způsob je mimo jiné osvědčená metoda pro odstraňování skvrn od rzi. Jednoduše za slunného počasí citronovou šťávou pokapejte skvrny, vetřete do nich sůl a nechte na slunci působit několik hodin. Nakonec vyperte na běžný prací cyklus.

Jak na zesvětlení prádla

Kromě toho, že citron a sůl skvěle funguje na odstraňování skvrn, může stejně tak pomoci vašemu prádlu dosáhnout světlejšího odstínu. A jak na to? Nalijte do většího kýble horkou vodu, přidejte dva šálky čerstvě vymačkané citronové šťávy a jeden šálek soli. Do roztoku vložte prádlo a nechte jej namáčet minimálně hodinu, ideálně však přes noc. Ráno vyperte běžným způsobem.

Kdy použít také ocet

Jak bylo řečeno na začátku, ocet má skvělé projasňující účinky. Proniká do hloubky vláken, čistí je, dezinfikuje a projasňuje. Sice ocet jako takový sám o sobě bělící schopnosti nemá, ale pokud jej využijete v kombinaci s některou z výše uvedených metod, pak dosáhnete ještě lepších výsledků.

Zdroj: realsimple.com, familyhandyman.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47