Využití jablek. Zachrání přesolenou omáčku, prodlouží čerstvost koláče i vláčnost sušenek

 Tipy a inspirace 
21. listopadu 2020 09:55 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Jablka najdou doma i netradiční uplatnění Depositphotos
Podzim je čas sběru jablek. Toto zdravé ovoce ale nemusíte jen jíst, zkuste šťavnatá jablka využít v domácnosti i trochu netradičním způsobem. Možná vás některé nápady nadchnou.

Některé nápady týkající se domácnosti se předávají z generace na generaci. Řada z nich souvisí také s jablky, kterých je teď na podzim dostatek. Už naše babičky totiž věděly, že se dají použít i jinak než jen jako šťavnaté ovoce.

Podpoří zrání rajčat, banánů i kiwi

Z jablek se při zrání uvolňuje plyn etylen, který přirozeně podporuje zrání. Zvýšené množství etylenu z jediného nahnilého jablka v sáčku tedy podstatně urychlí stárnutí všech okolních jablek. Tato skutečnost se dá využít i k dozrávání jiných plodů, například zelených rajčat, banánů či kiwi. Stačí dát nezralé plodiny do papírového pytlíku a přidat k nim jedno jablko. Za pár dní bude nezralé ovoce lepší a chutnější.

To, že jablka podporují zrání jiných plodin, může být ale i ke škodě. Pokud vám například abnormálně ve spíži klíčí brambory, může to být způsobeno i tím, že v jejich blízkosti skladujete jablka.

Prodlouží čerstvost koláče i vláčnost sušenek

Napekli jste koláče a chcete, aby co nejdéle vydržely jako čerstvé? Pomůže vám jablko. Jednoduše k upečeným dobrotám přidejte rozkrojenou polovinu jablka a koláče i buchty budou déle vláčné. Stejný postup můžete praktikovat i u sušenek, které skladujete třeba ve skleněné dóze. Jakmile k nim přidáte kousek rozkrojeného jablka, dodá jim toto ovoce dostatečnou vlhkost a sušenky neztvrdnou.

Ztvrdl vám hnědý cukr?

Pokud jste zvyklí používat hnědý cukr, možná se vám už někdy stalo, že vám ztvrdl. Dejte ho na dva dny do igelitového sáčku spolu s polovinou jablka, dobře sáček uzavřete a dejte na suché místo. Za pár dní bude cukr opět krásně sypký.

Přesolená omáčka či polévka

Stane se to občas i té nejšikovnější hospodyňce - ujede vám ruka a polévka či omáčka je přesolená. Nemusíte hned zoufat, zkuste pokrm zachránit pomocí jablka. Jednoduše vložte očištěné čtvrtky do přesolené omáčky či polévky a přibližně 10 minut povařte. Jablka do sebe přebytečnou sůl částečně natáhnou. Nezapomeňte pak nasolená jablka vyhodit.

Štavnatá drůbež s křupavou kůrkou

Jestli se chystáte péct kuře, husu nebo kachnu, vložte před pečením do drůbeže jedno až dvě jablka. Po upečení ovoce vyndejte. Díky tomuto triku bude mít pečené maso nádhernou křupavou kůrčičku a hlavně nebude drůbež vysušená, ale krásně šťavnatá. O tom, jak si z jablek připravit zdravý mošt nebo chutný cider, jsme psali zde.

Jablečné dekorace

Z jablek si můžete vytvořit také krásné dekorace, které lze využít jak v interiéru, tak v exteriéru. Podzimní výzdobě dodají červená jablka barvu a vypadají perfektně. Chladné venkovní počasí navíc dělá jablkům dobře, takže výzdoba vám dlouho vydrží. Inspiraci na výzdobu z jablek najdete v naší fotogalerii pod článkem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008