Zachumlejte se v zimě do povlečení. Jak vybrat takové, aby vás zahřálo

 Tipy a inspirace 
18. listopadu 2020 14:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
V létě i v zimě byste měli volit odlišné druhy látek Depositphotos
Není nad to se v zimě zachumlat do měkké a teplé peřiny. Víte, jaký materiál povlečení vybrat, aby vás opravdu zahřál?

Kvalitní spánek je základ zdravého životního stylu. A jelikož člověk v průměru prospí třetinu života, je hodně důležité nejenom to, na čem spíte, ale také čím se přikrýváte. Je totiž rozdíl, jaké povlečení používáte v létě a jaké na zimu.

Volte přírodní materiál 

Zatímco v létě byste měli volit povlečení, které je lehké a bude vás spíše ochlazovat, v zimě sáhněte po něčem, co je měkké, hebké a hřejivé. Navíc by mělo jít o materiál, který je k pokožce přívětivý a šetrný. Vhodné jsou proto přírodní materiály jako bavlna. 

Není bavlna jako bavlna

I tento druh materiálu mívá různou kvalitu. Záleží totiž na délce použitých vláken. Čím jsou delší, tím je materiál příjemnější, kvalitnější a odolnější. Proto se během nákupu zaměřte na štítky. Kvalitní bavlna bývá označena jako 100%. Uvidíte, že neprohloupíte. Bavlnu navíc můžete prát i na vyšší teploty. Jediná její nevýhoda je její větší mačkavost. Takže nic pro sabotéry žehlení. 

Různé tváře bavlny

Flanel, satén, damašek, krep. Že se jedná o rozdílné materiály? Omyl. Stále jde o bavlnu, akorát v jiných úpravách. Takový flanel je tkanina upravená česáním po jedné nebo obou stranách a díky tomu je tak příjemný na dotek. Satén je vyroben z vysoce kvalitní česané bavlněné příze, díky tomu má hustou a pevnou strukturu. K velmi luxusnímu povlečení se řadí damašek. Je vyroben z bavlněné příze nejvyšší jakosti. Proto je hebký a působí velice elegantním dojmem. Krep je oblíbený pro svou nežehlivou úpravu.

Co vás nejvíce zahřeje

Hledáte-li něco, co vás v zimě opravdu zahřeje, pak sáhněte po flanelu. Měkce zdrsněná bavlněná látka skvěle drží teplo. Nejenom, že oceníte jeho hebkost a měkkost, ale také se nemusí žehlit. Ne nadarmo se z tohoto materiálu vyrábí také pyžama. I tady se vyplatí číst štítky. U kvalitního flanelu by gramáž měla být minimálně 160 g/m².

Když je to mikro

V obchodech můžete také narazit na označení, které má předponu mikro. Mikroplyš, mikroflanel atd. Tyto mateirály jsou také velmi příjemné a hlavně ideální pro alergiky, jelikož jsou odolné vůči roztočům. Tedy v příadě, že povlečení opravdu často měníte. Po kolika dnech by to mělo být, jsme psali zde. K nevýhodám polyesteru patří kluzkost, elektrizování a navíc se často tkaniny zatrhávají a žmolkují. Určitě vybírejte polyester, který má nějakou úpravu. Bez ní bude chladný a málo prodyšný.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod