Je čas zazimovat chatu. Na co nezapomenout, abyste ji co nejlépe ochránili

 Tipy a inspirace 
13. listopadu 2020 16:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Během zimy mohou vaší chatu navštívit nejenom zloději Depositphotos
Pokud jste ještě nezazimovali vaši chalupu, je nejvyšší čas. Poradíme vám, na co byste neměli zapomenout, abyste svůj rekreační objekt co nejlépe ochránili.

Zazimování chaty neznamená pouze vypnout elektřinu a dobře zamknout. Rekreačním nemovitostem totiž během zimního období hrozí řada rizik. A to nejenom zloději. Proto je potřeba se své chatě opravdu důkladně jeden celý den pověnovat. Proto, než vyrazíte, dobře se oblečte, a pojďte na to krok za krokem.

Voda je základ

Největší pohromu vám může způsobit voda. A to nejenom ta z vodovodního potrubí, ale také ta v podobě deště či sněhu. Proto před zimou nejprve zkontrolujte střechu i její okolí a přesvědčte se, zda se nemá voda šanci dostat do vaší chalupy. Zkontrolujte také okapy a vyčistěte je od nánosů listí. Poté přejděte na tu z vodovodního potrubí. Z nádrží i potrubí odčerpejte nebo vypusťte přebytečnou vodu a uzavřete všechny ventily a kohoutky. Nezapomeňte také vypustit  splachovací nádoby a bojlery. Instalatéři rovněž doporučují nasypat do toalety sůl, nebo nalít nemrznoucí směs či denaturovaný líh. Díky tomu vám zbylá voda v nádržích nezamrzne.

Pozor na vlhkost

Máte-li v chalupě dřevěnou nebo kamennou podlahu a na ní koberce, určitě byste je měli před odchodem smotat a uložit, aby nenatáhly vlhkost. To samé udělejte i s veškerým ložním prádlem, včetně ručníků. Buď vše odvezte domů, nebo je uložte do  vzduchotěsných igelitových pytlů. Vzhledem k tomu, že během zimy nebudete v chatě topit, odsuňte od stěn veškerý nábytek, za nímž by se mohla držet vlhkost a vznikat plíseň.

Nezapomeňte na hlodavce

Během zimy se vám mohou do chaty nastěhovat nezvaní hosté v podobě myší a dalších hlodavců. Ty přes sezonu zřejmě neuvidíte, protože je vyleká ruch, který v chatě děláte. To se však může změnit, když odejdete. Proto během zazimování utěsněte všechny možné otvory a škvíry, kterými by mohli vniknout do objektu. Naklaďte také pasti a jed. 

Schovejte jídlo

S hlodavci souvisí jídlo, které v chatě obvykle míváte. Během zazimování tedy odneste z chaty veškeré jídlo, které by do jara nevydrželo. Trvanlivé věci přesypejte do skleněných uzavíratelných nádob. Vyprázdněte také lednici a vymyjte ji octovou vodou. 

Zloději

K dalším škůdcům rekreačních objektů patří zloději. I před nimi je potřeba svou chalupu ochránit. Pořiďte proto na chatu kvalitní zámky. Nezapomeňte také zabezpečit okenice. Samozřejmě, že zloději dokáží překonat i tyto prvky, ale jde o to, že mu to zabere nějaký čas, než se k vám dostane, a tím pádem mu hrozí i větší možnost prozrazení. Takže obvykle si najde snadnější cíl. Ukliďte také všechny žebříky z okolí stavby. Máte-li v chatě nebo ve sklepe cenné věci jako elektroniku či zahradnické nářadí, raději vše odvezte. Nezapomeňte nářadí také správně očistit a ošetřit, aby vám sloužilo i příští sezonu. Co vše udělat, jsme psali zde. Před definitivním příchodem zimy se vyplatí namazat visací zámky vazelínou, aby se deštěm a mrazem nepoškodily a šly s příchodem nové letní sezony dobře odemknout.

Není nad sousedy

Mít dobré sousedské vztahy se vyplatí. A to i v případě chalup. Řada lidí totiž obývá chaty celoročně, takže jestli takové ve svém okolí máte a jste s jejich majiteli v přátelském kontaktu, poproste je, aby vám čas od času vaši chalupu prohlédli, zda se do ní nepokusil někdo vloupat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod