Okapy se plní listím. Osvědčené způsoby, jak je dobře vyčistit

 Exterier 
13. listopadu 2020 12:31 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Ruční čištění okapů není bezpečné  Depositphotos
Příroda je na podzim krásná. Stromy hrají všemi barvami. Může vás však štvát padající listí. A to zejména ve chvíli, kdy se jimi naplní okapy, které se špatně čistí. Listí v okapech nemůžete nechat, protože dokáže nadělat různé škody. Zjistěte, jak okapy dobře vyčistit.

Voda skrz ucpaný okap nemůže odtékat, takže si najde jinou cestu, kudy se vydá. Může zatéct do půdy a vytopit ji. Poškodit může i omítku. V promáčeném domě se budou tvořit nežádoucí plísně. Čištění okapů je nevyhnutelné. Postarat byste se o ně měli alespoň dvakrát ročně, ale na podzim je to nejdůležitější. Pokud to bude nutné, vyčistěte okapy během podzimu i několikrát. V takovém případě budete mít jistotu, že na vašem domě nevzniknou žádné škody.

Manuální čištění

Manuální čištění je pracné a zabere vám spoustu času. Navíc není ani bezpečné. Nebudete na to však potřebovat žádné finance. Pokud se do ručního čištění okapu pustíte, neměli byste to dělat sami. K okapu vylezte po žebříku. Dobře si ho zajistěte, aby byl stabilní. Druhý člověk ho bude kontrolovat, aby nepodklouzl. Zajistí vás, abyste nespadli.

K manuálnímu čištění budete potřebovat pouze starý smetáček, špachtli nebo lopatku. Vezměte si, co zrovna budete mít po ruce. Pod okap si postavte kbelík, do kterého budete shrnovat listí. Nezapomeňte na rukavice, protože v okapu se budou vyskytovat různé nečistoty. Najít tam můžete i ptačí trus. Nakonec okap propláchněte hadicí.

Robotický čistič

Pokud máte dlouhé okapy a přijde vám mechanické čištění náročné, můžete si pořídit speciální robotický čistič. Veškerou práci odvede za vás. Vy uděláte pouze to, že ho vložíte do okapu a zapnete. Má gumovou vrtuli, která z okapů postupně odstraní veškeré listí a další nečistoty. Většina z nich je dělaná tak, aby se vešla do všech okapů.

Čistič okapů

Pokud nechcete okapy čistit ručně, ale ani kupovat nákladný robotický čistič, můžete zvolit kompromis mezi oběma způsoby. Pořiďte si speciální čistič okapů. Umístíte ho na teleskopickou tyč a nemusíte stát na žebříku. Nástavec má na jedné straně smetáček a na druhém škrabku. Okap budete čistit zezdola, bude to snazší než ze žebříku, ale trochu síly budete muset vynaložit. Nakonec na žebřík vylezte, abyste zjistili, zda v okapu ještě nějaké listí nezbylo.

Vsaďte na prevenci

Přáli byste si okapy příště už nečistit? Vaše přání se může splnit. Stačí, když si pořídíte ochranné síťky, které na okap připevníte. Díky nim do okapů už nenapadají listy ani žádné větší nečistoty. Prevence se vyplatí i v případě ucpaného odpadu. Neucpe se vám, pokud ho budete preventivně čistit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve