Krásná rostlina s chutnými plody. Kaktusové fíky můžete pěstovat i doma

 Tipy a inspirace 
07. listopadu 2020 07:50 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Plody připomínají chutí hrušky Depositphotos
Možná jste v obchodě narazili na kaktusové fíky. Jde vlastně o jiný název opuncie. Věděli jste, že tento exotický kaktus si můžete také vypěstovat doma?

Opuncie mexická původně pochází z Jižní Ameriky a Mexika, ale v dnešní době ji najdeme na všech kontinentech v tropech i subtropech. A to znamená, že opuncii si zrovna na zahradě dařit nebude, ale v bytě si ji vypěstovat můžete. 

Na sladko i na slano

Plody opuncie se mohou jíst čerstvé. Stačí je příčně rozříznout a pojídat lžičkou, nebo oloupat jako banány, ovšem nejlépe pomocí rukavic. Chutí připomínají opuncie hrušky. Jsou bohaté na cukry, ale i na vitaminy A, B a C. Z dužiny plodů si navíc snadno připravíme vynikající džus či šťávu. Dělají se z nich džusy, alkoholické nápoje, džemy, přidávají se do cukrovinek či čajových směsí a vyrábí se z nich tekuté sladidlo. Nejnovější stonkové segmenty se používají jako zelenina, ze sušené mleté opuncie se peče chleba, který se uplatňuje především při dietách. Ze semen se lisuje olej.

Pozor na trny

Pokud pak máte doma malé děti, raději s pěstováním opuncie počkejte, než povyrostou. Rostlina má totiž trny umístěné na plochých článcích opuncií ve skupinách a snadno se zabodnou nejenom do lidské, ale i zvířecí kůže. A je to opravdu bolestivé a je velice obtížné trny odstranit.

Pěstování není složité

Opuncii můžete klidně pěstovat v přenosných nádobách. Jako většina jiných kaktusů i opuncie vyžadují dostatek tepla a světla. V létě je tak bez obav můžete vystavit ven. Snesou i velká vedra. To, co nemají rády, to je přemokření a průvan, proto je chraňte před přívalovými dešti, kroupami a velkým větrem. Opuncie potřebují dokonale drenážovanou, spíše štěrkovitou půdu. Na zimu je potřeba rostliny přesunout dovnitř, do místnosti na světlé, ale chladnější místo a výrazně omezíme zálivku. Více o tom, jak se starat během zimy o kaktusy, jsme psali zde. Ale v obchodech se dají sehnat rostliny, které jsou schopné přezimovat i venku. Jejich plody jsou však malé a hustě pokryté svazečky tenkých ostnů, takže se k jídlu nehodí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008