Suchý vzduch ničí vaše pokojovky. Co dělat, aby rostliny přežily topnou sezonu bez úhony

 Interier 
30. října 2020 10:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Na podzim rostlinám chybí světlo a vlhko Depositphotos
Topení, suchý vzduch a málo světla. To vše dá vašim pokojovkám hodně zabrat. Co dělat, aby topnou sezonu přežily bez úhony?

Zatímco v létě vám vaše pokojovky doslova kvetly pod rukama, na podzim mnohé z nich začínají svádět svůj boj o přežití. Jelikož potřebují dostatek světla, většina lidí je ve snaze dopřát jim co nejvíce denního světla umísťuje na okenní parapety. Pod nimi se často nacházejí radiátory, takže sálající teplo z nich jde právě i na květiny. V takové chvíli jim nepomáhá ani pravidelná zálivka. Voda se ze zeminy velice rychle odpařuje a výsledkem je často suchý substrát. Jak tedy pokojovkám ulehčit? Máme pro vás pár tipů.

Pravidelný přísun vody

I když by se na podzim měla péče o rostliny trochu omezit, u těch, které jsou u topení, se to netýká. Tyto květiny totiž potřebuji pravidelnou a dostatečnou zálivku. Pokud na ni zapomínáte, poohlédněte se po samozavlažovacích truhlících. Pomohou i dekorační zápichy, z nichž se voda dostává do zeminy postupně nebo si tento typ samozavlažování vytvořte z obyčejné PET láhve.

Pozor na přemísťování

Pokud se přeci jenom rozhodnete rostlinku z parapetu přesunout jinam, nejdřív si ověřte, v jaké teplotě bude přebývat a zda není příliš citlivá na přesuny. Řada pokojovek navíc potřebuje denní světlo, takže je nutné opět vybrat místo poblíž okna. Počítejte s tím, že listy se budou pravidelně otáčet za světlem, takže i květináč pravidelně otáčejte. 

Zvlhčujte 

To, co pokojovky dále potřebují, je dostatečná vlhkost vzduchu. Rozhodně jim však nepomůže ani časté větrání. Nehledě na to, že průvan a nízké teploty mohou rostliny doslova zahubit. Vhodné je tedy rostliny pravidelně zalévat a také rosit. Stejně tak jim mohou pomoci odpařovače. Pokud se vám do nich nechce investovat, umístěte pod květináč misku s vodou. Na dno však dejte oblázky nebo keramzit, aby rostlinám nezačaly uhnívat kořínky.

Nechejte rostliny odpočívat

Pokojovky přes zimu nehnojte. Pravidelně jim však odstraňujte odumřelé listy, případně květy. Pokud se na nich usazuje prach, utírejte je vlhkým hadříkem. Pokud začnou pokojovkám hnědnout špičky, upadat poupata nebo zjistíte přítomnost škůdců, ihned zakročte. Jak je zlikvidovat přírodní cestou, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47