Jak umístit záchod do sklepa a na jiná místa, kde není klasický odpad potřebného průměru

 Tipy a inspirace 
22. října 2020 11:45 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sanitu lze připojit k odpadu díky kalovému sanitárnímu čerpadlu Pixabay
Všichni víme, že voda teče shora dolů. Co ale dělat, pokud potřebujeme umístit záchod třeba do původních sklepních prostor nebo někam, kde není klasický odpad potřebného průměru? Doporučíme chytré řešení.

Kdo někdy řešil odpady a vodu v domě, ví, že každý zásah do tohoto vedení znamená rozbít mnoho metrů omítek a zaneřádit celý dům prachem. Existuje ale i jiné řešení, elegantní a jednoduché. Kupodivu není ani příliš drahé.

Pořiďte kalové čerpadlo

Existují různé výrobky, které umí splnit požadavek umístit záchod na místo, které pro jeho umístění není připraveno. Některé WC mísy jsou dokonce čerpadlem vybaveny a vyznačují se velmi kompaktními rozměry. Takové řešení je vhodné do obzvlášť malých prostor. Bohužel se ale taková mísa dá pořídit za částky, které atakují dvacet tisíc korun.

Mnohem lepší je pořídit nenápadnou skříňku, do které můžete zaústit odpad z klasické WC mísy, z umyvadla či sprchy. Skříňka obsahuje potřebná čidla a také drtič odpadu. Jakmile hladina dosáhne určité úrovně, sepne automaticky spínač a čerpadlo se uvede v činnost. Větší kusy odpadu a toaletní papír se rozdrtí a čerpadlo vše odčerpá do odpadní roury klasického průměru.

Výhody

Hlavní výhodou je, že umístíte toaletu i na místo, kde není odpadová roura příslušného průměru. Také můžete dát záchod klidně do sklepa, protože čerpadlo je schopné vyčerpat odpad až deset metrů do výšky. Vzdálenost připojení na běžný domovní odpad o průměru 40 nebo 50 mm je pak zhruba kolem 50 metrů. Tyto hodnoty berte jako orientační. Každý výrobek má trochu jiný výkon a v něčem se může lišit. Výhodou tohoto řešení je i relativní finanční nenáročnost. Zařízení se třemi vstupy včetně toho velkého z WC mísy vyjde zhruba na pět tisíc. Když uvážíte, kolik starostí a stavebních prací si tím ušetříte, zjistíte, že jde opravdu o nejlepší řešení, pokud nechcete bourat celý dům.

Nevýhody

Základní nevýhodou je závislost na přívodu elektrického proudu. Příkon není sice nijak závratný, ale čerpadlo si zhruba 600 W vezme. Tato nevýhoda se dá řešit záložním zdrojem, který zapojíte podobně, jako jej zapojujete k počítači. Další nevýhodou je možnost opotřebení a poškození vnitřního soukolí, které odpad drtí. Je proto vhodné zajistit, aby se do toalety nevhazovaly nevhodné předměty, které by mohly čerpadlo poškodit. Klasické postupy čištění ucpaných toalet, popsané třeba v článku zde, se u řešení s kalovým čerpadlem dají použít jen v případě, že je ucpávka přímo v toaletě. v ostatních případech musíte použít servisní otvory v zařízení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47