Květiny ve váze udrží déle čerstvé čaj, cukr i uhlí. A také pugét držte dál od ovoce

 Tipy a inspirace 
15. října 2020 15:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý se chce z živých květin radovat co nejdéle Pixabay
Živé květiny ve váze dokáží zkrášlit váš domov kdykoliv v roce. A z jejich krásy se každý chce radovat co nejdéle. Můžete pro to něco udělat. Možná budete překvapeni, co vše může květinám prodloužit život.

Jakmile si domů přinesete pugét, je dobré se o řezané květiny patřičně postarat, aby květy vydržely co nejdéle čerstvé. Existuje několik fíglů, díky kterým nebudete muset kytici vyhazovat do koše už za pár dní. Máme pro vás několik rad.

Pokud jste si mysleli, že veškerá péče o řezané rostliny spočívá jen v pravidelné výměně vody, jste na omylu. Postarat se o ně musíte hned po příchodu domů. Obzvláště v zimě nechte květiny půl hodiny zabalené v papíru, aby nedostaly šok z teplotního rozdílu. Potom kytici rozvažte, aby měla dostatek místa.

Úprava stonku

Každý asi ví, že by měl řezaným květinám upravit po příchodu domů stonek. Už málokdo ale ví, jak. Způsob úpravy se totiž liší podle druhu květin.

  • Růže seřízněte našikmo.
  • Slunečnice namočte po prvním řezu na 10 sekund do horké vody.
  • Dřevnaté stonky rozdrťte asi 3 cm od konce.
  • Stonky chryzantém odlomte.

Úpravu stonků dělejte pod tekoucí vlažnou vodou, aby se do nich nedostal vzduch. A nezapomeňte stonky seřezávat každý den.

Vody ani málo, ani moc

Do vázy napusťte tolik čerstvé vlažné vody, aby sahala asi do dvou třetin stonku. Růže a hortenzie mají rády vodu sahající až do poloviny stonků, tulipány, chryzantémy, gerbery zas pouze do jedné třetiny. Tulipánům vodu pouze dolévejte.

Dbejte na to, aby ve vodě byl pouze stonek, ne listy. Ty totiž začnou rychle hnít. Vodu ve váze vyměňujte každý den. Měla by být vlažná nebo pokojové teploty. Pokud přidáváte výživu pro rostliny, vodu dolévejte jednou za 2-3 dny.

I na váze záleží

Řezaným květinám se bude nejlépe dařit ve skleněné nebo keramické váze. Váza musí být čistá, myjte ji i při každé výměně vody.

Vázu s květinami postavte na chladnější místo, ne na přímé slunce ani k radiátorům či do průvanu. Na noc přeneste vázu s květinami do chladnější místnosti.

Držte pugét dál od ovoce

Hodně lidí si dá kytici na stůl hned vedle mísy s ovocem. Možná to z estetického hlediska vypadá dobře, ale z praktického je to velká chyba. Květiny a ovoce se totiž nemají příliš v lásce. Etylen z ovoce urychluje vadnutí květů.

Když nepomůže první pomoc...

Pokud květiny skloní hlávky z nedostatku vody, můžete ještě zkusit namočit celé stonky přes noc do vody. Když ani to nepomůže, musíte být nelítostní a zvadlé květy bez milosti vyjmout a vyhodit, protože začínají hnít a tím škodí ostatním květinám ve váze.

Babské rady

Vyzkoušet můžete také babské rady, jak udržet květiny ve váze déle čerstvé:

  • Měděná mince ve váze zabraňuje množení bakterií a tvorbě plísní.
  • Hnití stonků zastaví i stroužek česneku.
  • Dřevěné uhlí také pomůže udržet vodu bez hnilobných bakterií.
  • Proti bakteriím působí i kapka bělidla.
  • Květiny vzpruží vlažný zelený čaj.
  • Růže mají rády, když jim ve vodě rozpustíte půl lžičky cukru.
  • Jiným květům přidejte do vody dvě lžičky jablečného octa a lžičku cukru.
  • Rozdrcená tabletka aspirinu udrží květy dlouho čerstvé. Vodu pak stačí dolévat a měnit jednou za tři dny. Aspirin ale v domácnosti využijete i jinak, jak jsme psali zde.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod