Díky správné technice luxování nebudete muset sahat pro vysavač tak často

 Tipy a inspirace 
04. ledna 2021 10:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Před vysáváním nezapomínejte na další důležité úkony Pixabay
Vysávání patří k běžným domácím činnostem. Ovšem není luxování jako luxování. Pokud jej děláte správně, nemusíte pak vysavač brát často do rukou.

Není moc lidí, kteří mají v oblibě právě vysávání. Proto se jej většina lidí snaží mít co nejrychleji za sebou. Přitom všem zapomínají na celou řadu dalších podstatných záležitostí, které vysávání mohou ještě více zefektivnit. Které to jsou?  

Nejprve prach

Než vezmete do rukou vysavač, měli byste utřít v celém bytě prach. Proč? Je to jednoduché. Pokud to neuděláte, bude vám prach celou dobu vířit po bytě a jakmile si sedne, můžete vysávat znovu, jelikož vám opět usedne na koberce i podlahy.  

Dejte mu prostor 

Před zapnutím vysavače odstraňte všechen nábytek, do něhož by mohl přístroj narážet. Jednak vám půjde práce mnohem rychleji a pak se také dostanete i do všech možných koutů a rohů. Tím tak vysajete mnohem více prachu a dalších nečistot, které by se jinak opět vířily a roznášely po bytě.  

Smeták a lopatka

Tato klasická úklidová dvojice by vám doma rozhodně neměla chybět. Použít byste ji měli ještě před vysáváním. Smeták vám vezme největší kusy, které by vám mohly jinak zbytečně plnit sáček, případně stroj poničit, zvláště, používáte-li doma také robotický vysavač. Ten je určitě ideálním doplňkem každé moderní domácnosti. Jak vybrat ten správný, jsme psali zde.

Zevnitř ven

Není až tak úplně jedno, jakým směrem se vydáte vysávat. Většina lidí začíná v místnosti, kde je vysavač umístěný a nebo od vchodových dveří. Správný směr, kterým byste se měli vydat, je z druhé strany místnosti nebo domu a pokračovat směrem ke vchodovým dveřím.

Správná technika

Aby vysávání bylo opravdu důkladné, je potřeba zvolit dobrou techniku a hlavně nevynechat žádné místo. Nejlepší je jedno místo několikrát přejet v obou směrech dlouhými tahy a pokračovat postupně dál. Koberec také vysávejte různými směry. Některé nečistoty jsou totiž uloženy opravdu hluboko ve vláknech. Nebojte se také používat různých nástavců, kterými vás výrobce vybaví, především štěrbinový nástavec. Divili byste se, kolik nečistot je usazených v rozích nebo zahýbech pohovky.

Do půlky

Myslete na pravidelnou výměnu sáčku na nečistoty. Nikdy jej nenechávejte zcela naplnit, jelikož si tím snižujete výkon vysavače. Ideálně měňte sáčky ve chvíli, kdy je z poloviny až tří čtvrtin plný. Pokud máte bezsáčkový vysavač, vysypávejte nádobu po každém použití. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod