Česnek vám vydrží čerstvý i rok, stačí použít jeden fígl
Ne nadarmo patří česnek mezi nejoblíbenější dochucovadla. Co by bez něj bylo pečené maso, bramboráky, guláš nebo špenát? Kromě chuti je však česnek oblíbený zejména pro své silné antibiotické účinky a umí také snížit krevní tlak. Jeho nevýhodou je, že se poměrně rychle kazí nebo vysychá, a to bez ohledu na to, zda jej skladujete v chladu nebo suchu. Avšak tomu už můžete zabránit pomocí jednoduché vychytávky.
Vlastní versus kupovaný
Nejdéle vydrží takový česnek, který si sami vypěstujete na zahrádce. Kdo takové možnosti nemá, ten je odkázán na supermarket. Ale právě česnek ze supermarketu už tolik nevydrží. Co tedy dělat?
Připravte si
- velké sklenice
- lékařskou gázu nebo vatu
Postup
V první řadě si připravte sklenice. Umyjte je a také vyvařte, aby v nich nezůstaly žádné zbytky předešlého jídla, v němž by se mohly množit bakterie, které by pak přispěly ke kažení česneku. Sklenice nechejte oschnout a teprve poté je naplňtě paličkami česneku. Nedávejte je až po okraj, nechejte kousek volného prostoru. Paličky dobře upěchujte a volný prostor zaplňte smotanou gázou nebo vatou. Sklenice už nadále nezavírejte ani ničím nezakrývejte. Nechejte je tak. Pokud se vám nějaké paličky už do sklenice nevešly, připravte si ze zbytku česnekovou tinkturu. Návod na její výrobu jsme psali zde.
Skladujte třeba v kuchyni
Sklenice i s česnekem umístěte do místnosti, kde se po celý rok drží stálá teplota, klidně i v kuchyni nebo v komoře. V žádném případě jej nevystavujte chladu ani mrazu, jinak se začne okamžitě kazit. Nedávejte jej proto ani do lednice či mrazničky. Česnek spotřebovávejte tak, že vyberete nejprve jednu sklenici, teprve poté přejděte k druhé. Takto skladovaný vám vydrží i rok stále čerstvý.