Dřevo nemusí sloužit pouze na podpal. Udělejte si z něj přírodní dekorace

 Tipy a inspirace 
22. prosince 2020 10:44 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Dekorace ze dřeva vám ozdobí interiér i exteriér Pixabay
Máte doma velké množství dřeva? Můžete si z něj vyrobit přírodní dekorace, které zkrášlí váš dům zejména o vánočních svátcích. Využít se však dají i celoročně. Pokud vás baví práce se dřevem, vytváření dřevěných dekorací si užijete. Navíc to nebude tak náročné, jak si myslíte. Nemusíte manuální práce zvládat na profesionální úrovni.

Dekorace ze dřeva vám ozdobí interiér i exteriér. Na Vánoce se obzvláště hodí mít v domácnosti výrobky ze dřeva, protože ji hezky provoní. K výrobě nemusíte použít pouze dřevo na topení, ale hodit se vám budou i palety, fošny či hranoly. Jednoduše si můžete k tvoření dekorací připravit vše, co doma či v lese najdete. Budete potřebovat zejména vrtačku, pilku a lepidlo na dřevo.

Nástěnná dekorace z dřevěných koláčů

Vytvořit si dekorace z kulatých dřev, je jednoduché. Využijete je zejména jako nástěnné dekorace. Plátky dřev by měly být zhruba stejně veliké, aby se s nimi dobře pracovalo. Dřevěnými koláči můžete vyzdobit vnější strany knihoven, polic či dalších kusů nábytku. Stačí je na ně přilepit. Pokud nechcete, aby tam trčely pouze ledabyle, můžete si z nich předem seskládat určitý tvar a následně je nalepit. S dřevěnými koláči lze orámovat i zrcadlo, vchod do kůlny nebo psí boudy.

Svícen ze špalku

Dřevěný svícen můžete umístit vevnitř i venku. Stačí připravit větší špalek, který postavíte na vámi určené místo. Na něj položte buď několik menších svíček či jednu velkou. Pro jejich ochranu je dejte ideálně do sklenic. Měli byste je něčím zatížit, zamezíte pádu a nechtěnému požáru. Do sklenic, kde budete mít svíčky, můžete naskládat třeba kamínky.

Samotný špalek si ozdobte třeba jmelím či jehličím, aby byla dekorace bohatší. Pokud jste trochu zručnější, můžete si do špalku vyřezat větší otvory. A do nich položíte svíčky. Musíte je však občas zkontrolovat. Takových dřevěných svícnů můžete udělat víc. Všechny špalky seřežte tak, aby byly jinak vysoké a postavte je k sobě.

Dřevěné obložení

Obkládání interiéru dřevem je vhodné spíše pro pokročilejší kutily. Musíte totiž využít laťky, které přebrousíte, zarovnáte do potřebné délky, natřete barvou a přibijete. Dřevo nemusíte natírat pouze hnědou barvou, do interiéru či exteriéru se hodí i bílá nebo šedá. Mnohdy stačí obložit dřevem pouze část jedné stěny a vzhled celé místnosti se najednou změní. Navíc dřevo dobře izoluje, takže se vám v místnosti bude držet více tepla. Dále čtěte: Jak zatopit v krbu, aby oheň dobře a dlouho hořel?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod