Geberit si zvládnete snadno zazdít svépomocí. Ušetříte tak peníze za odbornou firmu

 Rekonstrukce 
17. prosince 2020 09:03 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podomítkové WC zvládnete obezdít za jedno odpoledne Depositphotos
Rozhodli jste se při rekonstrukci koupelny či toalety napojit nové závěsné WC na geberit? Šikovný kutil dokáže podomítkový splachovací modul zazdít i sám během jednoho odpoledne. Musí mít jen vhodný materiál a vědět, jak na to.

Pokud vaše nové WC je již úspěšně napojeno na geberit, zbývá ho jen obezdít a obložit. Obojí se dá zvládnout i svépomocí. Ušetříte tak nemalé peníze, které byste jinak museli investovat do odborné firmy.

Geberit je podomítkový splachovací modul pro závěsné WC či bidet. S jeho pomocí můžete stisknutím tlačítka na stěně jednoduše spláchnout, přičemž viditelně není na vašem WC přítomen žádný zásobník na vodu. Jeho instalaci obvykle provádí instalatér, ale i tento úkon můžete zvládnout sami. Musíte ale postupovat přesně podle návodu.

Co budete k zazdění geberitu potřebovat

Než se pustíte do práce, musíte si zkontrolovat, zda máte vše, co budete k práci potřebovat. Pokud ne, je třeba to dokoupit. Zde je seznam:

  • tvárnice
  • cementové lepidlo
  • plstěný pás nebo vlnitá lepenka
  • metr
  • tužka
  • kbelík
  • vodováha
  • zednická lžíce
  • pila na tvárnice
  • vrtačka

Pracovní postup

Dříve, než začnete se zazdíváním geberitu, obalte vodovodní potrubí tepelnou izolací a odpadní potrubí plstěným pásem či vlnitou lepenkou. Díky tomuto opatření máte jistotu, že při zazdívání nepoškodíte montážní prvky. Pak už můžete začít se zazdíváním, ideálně pomocí lehkých tvárnic, které usnadňují práci, zdění s nimi je přesnější a snadno si z nich nařežete i menší potřebné dílce.

Jde to i s cihlami

Pokud ale dáváte přednost klasickým cihlám, nebo je prostě máte zrovna k dispozici, samozřejmě vám nic nebrání v jejich použití. Připravte se ale na obtížnější vyřezávání děr, které v obezdívce musejí být k tomu, aby bylo možné později na geberit napojit mísu. Spodní díl přitom nezapomeňte opravdu pevně podezdít, aby byla konstrukce stabilní.

Vytvořte praktickou poličku

Při zdění geberitu byste měli nejprve vyzdít část pod geberitem a okolo něj zhruba do šíře konstrukce. Poté vzniklou obezdívku přezděte tvárnicemi o šířce okolo pěti centimetrů. Místo lehkých tvárnic můžete použít také sádrokarton. Výška konstrukce přitom nemusí být do stropu, naopak, vhodné je zakončit obezdívku nad geberitem a vytvořit tak praktickou poličku. Pokud si chcete ušetřit práci při obkládání, volte výšku obezdívky podle rozměru kachliček tak, abyste obklad později nemuseli řezat.

Na co si dát pozor

Rozhodně však při zdění neořezávejte vyčnívající plastovou stěnu okénka. Na ni totiž budete montovat splachovací tlačítko. Zároveň netvořte příliš tlusté přezdění – museli byste pak zbytečně nakupovat prodlužovací kusy pro připojení WC. Jak opravit protékající podomítkové WC, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve