Nábytek do koupelny patří. Vyberte ten nejvhodnější

 Interier 
27. prosince 2020 15:11 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nábytek dodá koupelně útulnost Pexels
Myslíte si, že skříně nepatří do koupelny? Omyl. Přesvědčíme vás, že i tato místnost potřebuje své úložné prostory. Navíc jí to dodá na útulnosti.

Aby byla vše koupelna nejenom krásná, ale také praktická a útulná, je potřeba do ní zvolit vhodný nábytek. Poličky, kde si odložíte zubní kartáček a hřeben, zdaleka nestačí. V koupelně používáte mnohem více věcí, které využívá prakticky celá rodina. Takže nejlepším řešením je i další nábytek. Ten je potřeba vybrat tak, aby nejenom ladil s obklady a dlažbou, ale především, musí také plnit svou hlavní funkci – skrýt vše, co má být skryto. A to už není tak jednoduché. Při jeho výběru musíte totiž volit nejen podle designu, barvy nebo stylu, ale také podle kvalitního provedení a použitých materiálů. 

Vlhkost a teploty 

Největší problém koupelny spočívá v tom, že je v ní stabilně vlhko a zároveň tam dochází k neustálému výkyvu teplot. Proto je nutné vybírat takové vybavení, které je určeno výrobcem výhradně do tak extrémních podmínek. Proto se, co se týče koupelny, vyplatí vsadit si rozhodně na kvalitu. 

Klidně i masiv

U koupelnového nábytku se nejčastěji setkáte s výrobky z MDF desky, dýhované dřevotřískové desky nebo laminované dřevotřískové desky (LTD). Zvláště u výrobků z lamina je velice důležité ohlídat hrany, které by měly být opatřené hliníkovými nebo nerezovými profily. Jinak hrozí, že vlhkost zaleze mezi desky, které pak nabobtnají a později se rozklíží. Na co si dát při výběru nábyku z lamina dále pozor, jsme psali zde. Vzhledem k vlhkosti, která v koupelně panuje, je optimální šířka desek pro výrobu koupelnového nábytku 18 mm. Obávat se nemusíte ani masivu, v tomto případě je nejlépe na vlhko připravené teakové dřevo, které nesesychá ani nenabývá na objemu vlivem změn vzdušné vlhkosti v místnosti. Zásadně se vyhýbejte skříním, které by měly stát na zemi bez nožiček. Prodejce se rovněž optejte, zda jsou kovové nohy odolné proti rzi.

Úsporný, ale důmyslný

Jelikož bývají koupelny jedny z nejmenších místností v domácnosti, je potřeba, aby nábytek v nich nezabíral příliš místa, ale přitom byl důmyslný. Někteří výrobci nabízejí například skříňky, které v sobě skrývají vyklápěcí koš na špinavé prádlo. Některé také disponují úložným prostorem v podobě pojízdného kontejneru, v němž můžete skladovat čisticí prostředky. V malé koupelně oceníte také nástavec, který zaplní nevyužívaný prázdný prostor nad pračkou a do něhož můžete dát například čisticí prostředky nebo ručníky. Obrovskou výhodu má závěsný nábytek, který zaručuje dostatečnou nosnost, ale zároveň vám umožní snadnější úklid. Zanedbatelný není ani fakt, že po něm nevzlíná vlhkost od podlahy.

Vnitřní uspořádání

Pokud máte doma spoustu kosmetiky, určitě se vám povaluje všude po poličkách nebo kolem vany. A to bývá dost nepraktické, jednak z hlediska utírání prachu, ale i z důvodů udržení určité hygienické čistoty. Sprchové gely či pěny do koupele rozestavěné po okraji vany totiž způsobují, že koupelna vypadá neuspořádaně. Pokud se pod nimi a okolo nich navíc drží voda a prach, možná to nebude trvat dlouho a přidá se plíseň. Proto při výběru skříněk myslete také na vnitřní uspořádání. Ideální jsou různé boxy, organizéry a podobně, které můžete kdykoliv snadno vytáhnout z police a zase je tam zpět uklidit. 

Bílou nic nezkazíte

Co se týče barev nábytku do koupelny, vybírejte spíš ty světlejší, které vám budou ladit s obklady. V každém případě určitě nic nepokazíte tradiční bílou, ať už v matu či lesku, která vám většinou ladí se sanitární keramikou. Světlé barvy v tomto případě navíc dokážou opticky zvětšit prostor, což bývá u koupelen velmi užitečné.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47