Jak na vánoční nehody. Ocet a sůl dokáží skvěle pomoci
Někdy se prostě nedaří. To pak stačí chvilka nepozornosti a připálené cukroví nebo maso či omáčka je na světě. Občas pomůže toto nádobí odmočit, ale ne vždy tato metoda pomáhá. Vyhazovat do popelnice hrnce nebo pekáče hned nemusíte. Zkuste ještě předtím vyzkoušet pár osvědčených triků.
Zkuste to s octem
Pokud se vám připálilo dno hrnce, zkuste do něj nejprve nalít ocet s vodou v poměru jedna ku jedné. Tento roztok přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechejte provářet 5-10 minut. Během této doby zkoušejte připáleniny odstraňovat vařečkou nebo jiným nekovovým nástrojem. Roztok nechejte vychladnout, hrnec dočistěte drsnou stranou houbičky za pomoci běžného přípravku na nádobí.
Na sporák sůl
Máte-li doma plynový sporák, jistě se čas od času potýkáte s tím, jak jej opravdu účinně vyčistit. Než sáhnete po agresivním čističi, zkuste nejprve použít kuchyňskou sůl nebo jedlou sodu. Připálená místa nejprve navlhčete vodou a zasypejte jedním nebo druhým prostředkem. Nechte působit několik hodin, klidně i přes noc, a potom vydrhněte houbičkou s mycím prostředkem. Pozor, tuto metodu nepoužívejte, máte-li doma sklokeramickou desku. Soda i sůl jsou totiž abraziva, takže by snadno mohly povrchy poškrábat. Jak čistit sklokeramickou desku bez chemie, jsme psali zde.
Jak na zaschlé těsto
Přilepené těsto na válu nebo válečku je poměrně častá záležitost. Pokud ještě není zaschlé, lze jej snadno odstranit nití, kterou napnete a protáhnete pod těstem. Zaschlé těsto už lze odstranit poněkud obtížněji. V takovém případě posypejte vál nejprve solí a následně vydrhněte navlhčenou houbičkou nebo starým zubním kartáčkem. Poté lehce omyjte vlažnou (ne horkou) vodou.