Jak na vánoční nehody. Ocet a sůl dokáží skvěle pomoci

 Tipy a inspirace 
24. prosince 2020 09:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Někdy bývá i chemie krátká Pixabay
V předvánočním období se v řadě domácností používá mnohem více nádobí a kuchyňských spotřebičů, než je běžně zvykem. Ne vše lez dát do myčky. Jak si poradit s různými zaschlými zbytky jídla a připáleninami? Pomohou věci, které máte běžně doma.

Někdy se prostě nedaří. To pak stačí chvilka nepozornosti a připálené cukroví nebo maso či omáčka je na světě. Občas pomůže toto nádobí odmočit, ale ne vždy tato metoda pomáhá. Vyhazovat do popelnice hrnce nebo pekáče hned nemusíte. Zkuste ještě předtím vyzkoušet pár osvědčených triků. 

Zkuste to s octem

Pokud se vám připálilo dno hrnce, zkuste do něj nejprve nalít ocet s vodou v poměru jedna ku jedné. Tento roztok přiveďte k varu, ztlumte plamen a nechejte provářet 5-10 minut. Během této doby zkoušejte připáleniny odstraňovat vařečkou nebo jiným nekovovým nástrojem. Roztok nechejte vychladnout, hrnec dočistěte drsnou stranou houbičky za pomoci běžného přípravku na nádobí.

Na sporák sůl

Máte-li doma plynový sporák, jistě se čas od času potýkáte s tím, jak jej opravdu účinně vyčistit. Než sáhnete po agresivním čističi, zkuste nejprve použít kuchyňskou sůl nebo jedlou sodu. Připálená místa nejprve navlhčete vodou a zasypejte jedním nebo druhým prostředkem. Nechte působit několik hodin, klidně i přes noc, a potom vydrhněte houbičkou s mycím prostředkem. Pozor, tuto metodu nepoužívejte, máte-li doma sklokeramickou desku. Soda i sůl jsou totiž abraziva, takže by snadno mohly povrchy poškrábat. Jak čistit sklokeramickou desku bez chemie, jsme psali zde.

Jak na zaschlé těsto

Přilepené těsto na válu nebo válečku je poměrně častá záležitost. Pokud ještě není zaschlé, lze jej snadno odstranit nití, kterou napnete a protáhnete pod těstem. Zaschlé těsto už lze odstranit poněkud obtížněji. V takovém případě posypejte vál nejprve solí a následně vydrhněte navlhčenou houbičkou nebo starým zubním kartáčkem. Poté lehce omyjte vlažnou (ne horkou) vodou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve