Vánoční stolování, tradice, tipy a rady
Tipy a inspirace
27. listopadu 2015 19:03
/
Marie Popelková
📷
1 fotografie v galerii
Slavnostně prostřená vánoční tabule patří k vánočním okamžikům stejně neodmyslitelně jako stromeček s dárky. / Wikimedia Commons/Amelia Wells
Vánoce jsou synonymem lidské blízkosti i souzněním, radostí dětí a specifické zimní krásy a nálady. Ke všeobecnému souladu těchto krásných svátků patří dekorace a slavnostně prostřený stůl. Stolování o vánočních svátcích je takřka dominantou všeho dění, vše je sváteční, stůl je krásně prostřený.
Nejdůležitější ze všeho je znát počet osob, které k vánočnímu stolu zasednou. Často bývá zvykem, že ke stolu usedá širší kruh rodiny. To můžete vyřešit rozkládacím stolem nebo přistavení dalšího stolu.
Základem je kvalitní ubrus. Nejčastějšími barvami jsou bílá, červená, nebo barva šampaňského. Jednobarevný bude působit elegantně, ale leckdo raději zvolí zdobený veselými vánočními motivy. Ubrus přesahuje přes okraj stolu 30 cm. Zakrývá nohy stolovníků, případně se dotýká plátěných ubrousků na jejich klínech. Používáme látkové ubrousky, papírové pouze se svátečním dekorem, a to jako podklad při vrstvení talířů, nebo k otření prstů.
Na sváteční ubrus naaranžujeme sváteční dekorace, adventní věnec, svíčky, či cokoliv dalšího vás napadne. Jednoduché vánoční aranžmá zvládne každý. Stačí větvička jehličí s několika přírodními ozdůbkami - šišky, jeřabiny, bukvice, plátky citronu nebo pomeranče, pentličky. Působivá je lodička ze stromové kůry, ve které může být jemné aranžmá zasazeno. Je osvědčené volit nižší dekorace a nízké vázy, které nepřekážejí ve výhledu a nepůsobí na stole rušivě.
Na stůl pak vložíte nejprve mělký talíř a na něj talíř hluboký. Po stranách talířů nesmí samozřejmě chybět příbory a vánoční ubrousky. S ubrousky si můžete vyhrát a vytvořit z nich nějaký tvar pro zpestření stolu. Pak k talířům nachystejte broušené slavnostní sklenice na vodu, aperitiv a případně i víno či něco tvrdšího. Tradice velí, že by mělo být prostřeno ideálně pro jednoho navíc – pro zemřelého blízkého, anebo pro nenadálé hosty. Pozor! Pod talířem by se měla ukrývat mince anebo šupinka z kapra pro hojnost.
Pravidla zakládání příboru
Záleží na chodech, které chceme podávat. Maximum jsou však vždy 3 vidličky, 3 nože + polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Další příbor se zakládá těsně před nebo zároveň s chodem.
Obecně platí, že nůž je otočen ostřím k talíři, vzdálenost konců všech příborů od okraje stolu je stejná (volně splývají s okrajem talíře) a vzdálenost jednotlivých příborů mezi sebou je 3 – 5 mm.
Příbory zakládáme v tomto pořadí ve směru od talíře:
Vedle talíře: vidličku vlevo, nůž vpravo
1. základní příbor na hlavní chod
2. rybí příbor
3. dezertní příbor
Nejdůležitější ze všeho je znát počet osob, které k vánočnímu stolu zasednou. Často bývá zvykem, že ke stolu usedá širší kruh rodiny. To můžete vyřešit rozkládacím stolem nebo přistavení dalšího stolu.
Základem je kvalitní ubrus. Nejčastějšími barvami jsou bílá, červená, nebo barva šampaňského. Jednobarevný bude působit elegantně, ale leckdo raději zvolí zdobený veselými vánočními motivy. Ubrus přesahuje přes okraj stolu 30 cm. Zakrývá nohy stolovníků, případně se dotýká plátěných ubrousků na jejich klínech. Používáme látkové ubrousky, papírové pouze se svátečním dekorem, a to jako podklad při vrstvení talířů, nebo k otření prstů.
Na sváteční ubrus naaranžujeme sváteční dekorace, adventní věnec, svíčky, či cokoliv dalšího vás napadne. Jednoduché vánoční aranžmá zvládne každý. Stačí větvička jehličí s několika přírodními ozdůbkami - šišky, jeřabiny, bukvice, plátky citronu nebo pomeranče, pentličky. Působivá je lodička ze stromové kůry, ve které může být jemné aranžmá zasazeno. Je osvědčené volit nižší dekorace a nízké vázy, které nepřekážejí ve výhledu a nepůsobí na stole rušivě.
Na stůl pak vložíte nejprve mělký talíř a na něj talíř hluboký. Po stranách talířů nesmí samozřejmě chybět příbory a vánoční ubrousky. S ubrousky si můžete vyhrát a vytvořit z nich nějaký tvar pro zpestření stolu. Pak k talířům nachystejte broušené slavnostní sklenice na vodu, aperitiv a případně i víno či něco tvrdšího. Tradice velí, že by mělo být prostřeno ideálně pro jednoho navíc – pro zemřelého blízkého, anebo pro nenadálé hosty. Pozor! Pod talířem by se měla ukrývat mince anebo šupinka z kapra pro hojnost.
Pravidla zakládání příboru
Záleží na chodech, které chceme podávat. Maximum jsou však vždy 3 vidličky, 3 nože + polévková nebo dezertní lžíce po stranách talíře a dezertní nebo moučníkový příbor nad talířem. Další příbor se zakládá těsně před nebo zároveň s chodem.
Obecně platí, že nůž je otočen ostřím k talíři, vzdálenost konců všech příborů od okraje stolu je stejná (volně splývají s okrajem talíře) a vzdálenost jednotlivých příborů mezi sebou je 3 – 5 mm.
Příbory zakládáme v tomto pořadí ve směru od talíře:
Vedle talíře: vidličku vlevo, nůž vpravo
1. základní příbor na hlavní chod
2. rybí příbor
3. dezertní příbor
Kam dál?