Neupírejte si grilování jen proto, že je zima. Máme pro vás řešení.

 Tipy a inspirace 
03. listopadu 2015 21:01 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Grilovat nemusíte jen v létě na zahradě za pěkného počasí. Dopřát si chuť grilovaného masa můžete i v zimě.  Wikimedia Commons/Diana 8220
Nadějné vyhlídky na jaro, kdy si opět budeme plně užívat pobyt na zahradě, nezřídka zhatí další porce sněhu. Ale ani ta nám nemusí bránit udělat si s rodinou či přáteli netradiční grilovací party.

Díky interiérovému grilu si každý může vychutnat grilované speciality v jakémkoli ročním období. Stačí elektrická zásuvka a rovná, pevná plocha, na kterou se gril postaví. Terasa ani zahrada není potřeba.

Na co soustředit při nákupu elektrického grilu?


Rozhodnete-li se pro pořízení elektrického grilu, při jeho výběru byste se měli soustředit na několik důležitých faktorů. V každém případě by měl mít litinový grilovací rošt a výkonnou topnou spirálu, neboť pak bude zaručovat spolehlivou přípravu pokrmů. Od věci ovšem rozhodně není ani přítomnost spodní vany s miskou, jež zachytává šťávu, a rovněž horní víko. To zaručuje efektivní využití tepla.

Hlavní parametry


velikost grilu a grilovací desky,

počet grilovacích pozic – sklopná deska,

druh grilovací desky,

termoregulace – nastavení teploty dle potřeby pokrmu,

údržba – vyjímatelné desky, lze mýt v myčce?

další vybavení – miska na sběr tuku, grilovací pánvičky.

Elektrické grily jsou v nabídce v různých velikostech, záleží na vás, kde chcete přístroj umístit a kolik na něj máte prostoru. Pokud nemáte dost místa nebo nechcete mít gril stále připravený, ale raději byste ho ukládali, můžete si vybrat typ, který je možné skladovat ve vertikální poloze.

Velikost grilovací desky vybírejte podle toho, co a v jakém množství chcete grilovat. Na tom také závisí volba grilovacích pozic a materiálu grilovací desky.

Druh grilovací desky


Elektrické grily se prodávají s několika typy grilovacích desek nebo je kombinují. Rozdělit je můžeme na rovné, žebrované (spíše výjimečně i rošt) a kamenné.

hladký povrch – je vhodný pro osmahnutí zeleniny nebo pro grilování menších kousků jídla, pro přípravu ryb, vajec, šunky, hub a dalších potravin; je také praktický pro udržení teploty jídla

žebrovaný povrch – s vroubky, vytváří dojem potravin, připravovaných na ohni; vhodný pro přípravu masa a drůbeže; spíše rychlejší úprava, výrobci jej doporučují např. pro krvavé steaky, ale záleží také na konkrétním výrobku

u některých modelů najdete rošt – je ideální pro přípravu masa, ryb a drůbeže; tuk a šťáva skapávají otvory v roštu na odkapávací tácek

kamenná deska – umožňuje grilování s minimem tuku; pomalejší úprava, doporučovaná např. pro propečené steaky

Některé grily disponují jedním typem desky, ale často jsou to jejich nejrůznější kombinace. Můžete koupit gril s několika vyměnitelnými deskami, s jednou deskou rozdělenou na dvě části (nejčastěji hladký a žebrovaný povrch, ale jsou i modely, které kombinují žebrovanou desku s kamenem ap.) nebo otočnou oboustrannou desku z jedné strany hladkou a z druhé žebrovanou.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky