I vaše terasa si zaslouží uklidit. Každý materiál si žádá něco trochu jiného

 Exterier 
18. října 2020 09:29 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Terasu je dobré před zimou uklidit Depositphotos
Terasy vám poslední měsíce vydatně sloužily ke grilování či posezení s přáteli a nyní si zaslouží trochu uklidit. Nezapomeňte ani na očistu podlahy. Každý materiál si žádá něco trochu jiného.

Terasy bývají vystaveny vnějším vlivům, a proto se rychle opotřebují. Před nástupem zimy byste měli zaměřit svou pozornost hlavně na podlahu terasy. Díky vhodné péči bude dlouho hezká a bude plnit svou funkci. Než se ale do úklidu pustíte, ujasněte si, z jakého materiálu je podlaha vyrobena. Nejčastěji jde o dřevo, dřevoplast (WPC) nebo velkoformátovou dlažbu. Každý materiál se čistí trochu jinak. Podlahu terasy můžete vyčistit v zásadě dvěma způsoby, ručně nebo pomocí tlakového čističe.

Ruční mytí

Jestliže začnete podlahu na terase čistit ručně, budete potřebovat pár věcí. Zde je seznam:

  • koště nebo smeták
  • kartáč s tvrdými štětinami
  • vhodné čisticí přípravky
  • přípravky na ošetření podlahy

Při ručním mytí musíte počítat s tím, že jde o pracnou a zdlouhavou činnost. Ale zvládnout se to dá. Každý materiál má svá specifika.

Dřevo

Dřevěné podlaze je třeba věnovat zvýšenou pozornost, neboť dřevo časem získává šedavé odstíny, tvoří se v něm praskliny i plíseň. Do úklidu dřevěné podlahy se pusťte za dobrého počasí, nemělo by pršet, aby měla podlaha čas vyschnout, ale ani přímé slunce není optimální, protože na slunci čisticí přípravek uschne dřív, než jej stačíte použít. Navlhčete část terasy vodou a naneste na ni vhodný čisticí přípravek. K nanášení přípravku se vám může hodit třeba váleček na malování. Nechte chvíli působit a pak podlahu vvydrhněte kartáčem. Vyčištěnou plochu důkladně opláchněte čistou vodou a nechejte dobře proschnout. Může to trvat i několik dní. Až podlaha vyschne, naneste na ni ochrannou vrstvu laku nebo oleje.

Dřevoplast

Podlaha z dřevoplastu (WPC) není na údržbu náročná jako ta dřevěná. Rovněž ji nejprve zbavte všech hrubých nečistot a prachu. Na pomoc si vezměte smeták nebo koště. Pomocí mýdlového roztoku ji vyčistěte a následně důkladně opláchněte čistou vodou. Když je podlaha hodně znečištěná, použijte kartáč s tvrdými štětinami. Kartáčujte podlahu v podélném směru. Po čištění vždy důkladně opláchněte čistou vodou.

Dlažba, kámen, beton

Ani údržba podlahy z dlažby, kamene nebo betonu není nijak zvlášť náročná. Zameťte hrubé nečistoty a prachu a pomocí kartáče a mýdlového roztoku ji vyčistěte a dobře opláchněte.

Tlaková myčka

Pokud si chcete práci usnadnit, pořiďte si tlakovou myčku neboli wapku. S ní nečistoty dostanete z podlahy nejsnáz a budete mít jistotu, že vyčištění bude dokonalé. Musíte ale dbát na to, aby tlak vody nebyl příliš silný a proud vody nepoškodil strukturu dřeva, betonu nebo kamene. Pokud použijete příliš vysoký tlak, mohla by se z malé prasklinky stát opravdová trhlina. Tlakovou myčku využijete i jinak, jak jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47