Pokud nemáte sklep, můžete brambory skladovat i doma. Poradíme vám tip, díky kterému vám vydrží dlouho

 Tipy a inspirace 
17. října 2020 09:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Brambory jsou nejčastěji používanou přílohou JumpStory
Nemáte sklep, ale přesto byste si chtěli nakoupit brambory do zásoby? Poradíme vám, kde v bytě je můžete uskladnit tak, aby vám vydržely co nejdéle.

Brambory jsou nejčastěji používanou přílohou. Proto se určitě vyplatí kupovat je ve větším množství. Jenomže v tom je právě háček, pokud nemáte sklep. Pokud je totiž skladujete delší dobu, často se stává, že vyklíčí. Jak tomu zabránit?

Chlad a tma

Brambory především potřebují přiměřený chlad, temno a poměrně vysokou vlhkost. Jakmile jim něco z toho chybí, začnou se znehodnocovat. Na světle zelenají a jsou pak jedovaté, ve velkém teple klíčí a v suchu se z nich stanou gumové válečky. Proto je pro ně ideálním prostředím právě sklep, kde vám bez problémů přečkají i celou zimu. Stačí je nechat v jedné vrstvě v přepravkách a přikrýt netkanou textilií nebo papírem.

Jak uchovat brambory doma

Vzhledem k tomu, že jsou brambory zásobní hlízy, mají velkou schopnost vydržet v dobrém stavu i tam, kde nemají zrovna dobré podmínky. Proto je lze za dodržení určitých postupů uchovat i při pokojových teplotách. Klidně vám vydrží 2-3 týdny doma svěží, ale jen za předpokladu, že jim dopřejete dostatečnou tmu. Hlízy proto dejte do papírové tašky ze silnější vrstvy papíru nebo látkového pytlíku. Do nich brambory naskládejte a uložte je do větrané spíže nebo kterékoliv jiné skříně, kde je hlavně tma. 

Když máte balkon

Máte-li balkon, můžete skladovat brambory tam do doby, než přijdou mrazy. Na balkon dejte bednu vyloženou polystyrenem, aby brambory nenamrzaly. Jakmile přijdou první noční mrazy, přemístěte je dovnitř. Pokud hlízy přemrznou, zesládnou a jejich konzumace pak už není možná.

Zkuste to s kmínem

Ať už se rozhodnete brambory skladovat doma nebo na balkoně, dejte k nim do pytle  plátěný sáček s kmínem. Toto koření totiž dokáže zbrzdit klíčení hlíz, a to i v teple bytu. 

Skladování v lednici

Brambory můžete za určitých podmínek skladovat také v lednici. I když to není zrovna výhodné. Vzhledem k tomu, že obvykle kupujete hlízky po kilech, zaberou vám v lednici poměrně hodně místa. Pokud trváte na ukládání v lednici, vyberte spíše méně chladné místo, tedy spíše v horní části lednice. Hlízy dejte nejlépe do papírového pytlíku a umístěte je tak, aby se nedotýkal zadní stěny ledničky. Pamatujte na to, že kazící se brambory velmi páchnou. Proto je pravidelně kontrolujte, aby vám od případných hnilobných procesů nenačichla celá lednice. 

Oloupané a vařené brambory

Někdy se vám může stát, že vám zbudou oloupané syrové brambory. Pokud jde o starší a vyzrálejší brambory, které tak rychle nehnědnou, vydrží vám hodinu či dvě v lednici. Jestliže je potřebujete nechat v lednici do dalšího dne, dejte je do vody a v ní teprve do lednice. Tam dejte i vařené a vychladlé brambory, kde vám vydrží i několik dní. V žádném případě je nedávejte do mrazáku. Nebyly by k jídlu. Co dále nepatří do mrazicích boxů, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve