Luxfery zažívají boom. Dokáží do interiéru dostat světlo, soukromí i barevnost

 Interier 
30. dubna 2019 06:55 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Skleněné cihličky dokáží ozvláštnit každý interiér Pinterest
Potřebovali byste do vašeho bytu přivést trochu více světla? Pak si postavte stěnu z luxfer. Dokáží prosvětlit nejeden tmavý kout, ale také mu dodat luxusní šmrnc.

Dutá skleněná cihlička spatřila světlo světa v 19. století a kde jinde než ve Francii. Už ze samotného názvu cihličky je jasné, k čemu je předurčena. Jde o spojení dvou latinských slov, kdy LUX znamená světlo, a FERRE znamená vést.

Velký návrat

V minulém století byly luxfery k vidění snad na každé budově. Nicméně jejich použití nebývalo promyšlené a výsledek působil spíše nevkusně. Proto není divu, že luxfery jednu dobu zažívaly těžký úpadek. To je naštěstí už minulost a tyto skleněné cihly zažívají obrovský boom a dnes je používá snad každý bytový architekt a designér. Jejich výrobci se předahánějí nejenom v barvách, ale také reliéfech, tvarech, moderní jsou rovněž luxfery s LED pásky. V poslední době se také používají v místech, kde je dle stavební dokumentace nezbytná protipožární příčka. Mají odolnost proti požáru až hodinu a půl.

Od podlahy ke stropu

Skleněné kostičky můžete použít prakticky v kterémkoliv pokoji, kde chcete zachovat stěnu, ale přitom propustit do místnosti více světla. Hodí se do kuchyní, obývacích pokojů, suterénů, koupelen jako zástěna u vany nebo se z nich dá vytvořit nika pro sprchový kout. Stejně tak z nich můžete vytvořit schodiště nebo strop. 

Zachovají soukromí

Luxfery se vyrábějí svařením dvou skleněných výlisků. Při výrobě jsou tvárnice svařovány za horka, a proto je vzduch obsažený uvnitř tvárnice po vychladnutí pod nižším tlakem. Základní tloušťka je 80 mm, v tloušťce 98 mm už má vyšší tepelně izolační vlastnosti. Procházející světlo je měkké a stabilní. Speciální pokovené luxfery mají propustnost světla až 93 %. U barevných tvárnic je propustnost 50 – 70 %. Díky tomu si tak můžete zvolit, jak moc chcete mít místnost "průhlednou". 

Stačí otřít

Co ocení především hospodyňky, je snadná údržba, protože tvárnice jsou hladké, případný dekor je vždy uvnitř, takže je stačí jen lehce otřít a prach je pryč. Ale to je to nejmenší, čím vás luxfery mohou překvapit. Díky dutině jsou skvělým tepelným izolantem a dají se také používat jako hlukové bariéry, jak v interiéru, tak i v exteriéru dokážou místnosti dobře odhlučnit. Jediné, co musíte vyřešit, jakou barvu luxfer si zvolíte, třeba růžovou, která dokáže každý interiér skutečně rozzářit. Kde všude ji ještě lze uplatnit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod