Ryby v zahradním jezírku: Zlikvidují mrtvý hmyz i komáří larvy

 Exterier 
26. dubna 2019 13:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ryby zastanou v jezírku hodně práce Depositphotos
Jezírka jsou oblíbeným prvkem zahrad. Pokud i vy plánujete jeho výstavbu, měli byste zvážit, zda do něj dáte ryby či nikoliv. Někdo je příznivcem jezírka bez ryb, někdo naopak. Podle odborníků ale mají ryby v jezírku svůj velký význam.

Ryby v zahradních jezírkách je téma, které často společnost dělí. Někteří se domnívají, že je to zbytečná starost navíc, jiní naopak tvrdí, že ryby jsou obrovským přínosem. V poslední době převládá názor, že je lepší, pokud v jezírku ryby jsou.

Zatočí s komáry

Ryby v jezírku plní roli nejen estetickou, ale i roli likvidátora uhynulých malých živočichů a hmyzu. Lidé většinou ocení hlavně to, že si ryby pochutnávají také na komářích larvách. Zahradní jezírka s rybí osádkou jsou proti komárům chráněna tím nejúčinnějším a zcela ekologickým způsobem.

Ryby můžete mít i v koupacím jezírku. Jsou totiž přizpůsobivé a rychle si na přítomnost lidí ve vodě zvyknou.

Hloubka musí být aspoň metr

Pokud se rozhodnete, že v jezírku budete chovat ryby, je třeba tomu vodní plochu přizpůsobit. Jezírko by mělo být minimálně metr hluboké. Mělčí jezírka neposkytují záruku bezpečného přezimování ryb a navíc mělká zahradní jezírka trpí v letních měsících přílišným přehříváním vody. Další podmínkou je objem vody v jezírku, který by měl být alespoň 10 m3. Čím více to však bude, tím lépe.

Počet ryb

Počet ryb, který můžete v jezírku chovat, závisí na objemu jezírka, použité filtraci, množství rostlin v jezírku a na řadě dalších faktorů. Jednoduchá poučka však praví, že na každých 5 000 litrů vody v jezírku s filtrací lze chovat ryby v celkové délce 1 metr, u koi kaprů je pak třeba počítat maximálně s jednou rybou na 5 000 litrů vody (je to proto, že koi kapři patří mezi obzvláště velké znečišťovatele jezírek). Zahradní jezírka bez filtrace osazujte rybami pouze velice opatrně.

Ideální je začít prvním rokem s vysazením třeba ¼ plánované rybí osádky a k vysazení dalších ryb přistoupit až v příštím roce. Jednak se nastartují samočisticí schopnosti jezírka, ale časem také získáte více zkušeností s chodem a fungováním vašeho jezírka.

Jezírko není výkrmna

Pamatujte také na to, že zahradní jezírka zpravidla neslouží jako výkrmna ryb a ryby proto dokrmujete jenom velice obezřetně. I v přírodě jsou přece ryby odkázány na to, co si samy seženou a nikdo je nechodí krmit umělým krmivem. Zahradní jezírka jsou zásobárnou rozličné rybí potravy ať už rostlinné, nebo různého hmyzu, larev atd.

Není třeba se obávat, že ryby budou v jezírku trpět hlady. Nejvíce problémů se znečištěnou vodou v jezírku a s přemnoženými řasami je způsobeno právě překrmováním ryb. Nespotřebované zbytky krmiva, stejně jako příliš mnoho rybích výkalů, zatíží zahradní jezírko natolik, že dochází k hromadění organických nečistot, které se nestačí odbourávat a způsobují nárůst řas. O tom, na které světové straně je nejlepší jezírko vybudovat, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47