Skořápky od vajec nevyhazujte. Poslouží jako hnojivo nebo bělidlo na prádlo

 Tipy a inspirace 
24. dubna 2019 11:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vaječné skořápky obsahují spoustu vápníku, který se dá zužitkovat Depositphotos
Zůstala vám po Velikonocích doma spousta vajec? Zužitkujte je beze zbytku. Skořápky totiž můžete použít na celou řadu věcí v domácnosti.

Vajíčka patří k tradiční pomlázce. Není tedy divu, že v některých domácnostech se jich urodilo možná až přespříliš. Receptů na to, jak využít žloutky a bílky, je spousta. A skořápky také nevyhazujte. Poradíme vám, jak s nimi naložit dál.

Vyčistí vázy i hrníčky

Budete se diviti, co dokáže spojení vaječných skořápek a citronové šťávy. Tato účinná směs dokáže vyčistit zašlé vázy, které mají příiš úzké hrdlo na to, abyste se tam dostali rukou. Skořápky nejprve podrťte na menší kousky, vsypte je do vázy a zalijte šťavou z citronu. Vše nechejte několik dní působit a občas s vázou prokružte. Směs pak vylijte a vázu vymyjte teplou vodou. Podobně působí skořápky i na usazeniny v konvicích na kávu a čaj nebo na zanesené hrnečky. 

Přírodní bělidlo

Máte zašedlé prádlo? S tím si hravě poradí skořápky. Nadrťte je, dejte do sáčku, který je tenký, ale přitom pevný. Otvor pečlivě zavažte nebo zašijte a přidejte do bubnu k prádlu. Zvolte program na šedesát stupňů Celsia a uvidíte, jak vaše šedé prádlo bude znovu zářivě bílé.

Hnojivo i ochrana před slimáky

Nadrcené skořápky můžete rovně přidat do záhonů nebo truhlíků mezi květiny. Zdroj vápníků také velice ocení i vaše zelenina. Vaječné skořápky rovněž odradí i slimáky od chuti sníst vám vaši úrodu. Po skořákpách se jim totiž obtížně leze. Další tipy, jak se účinně, ale bez drastických metod zbavit slimáků, jsme psali zde.

Křídy pro děti

A teď zase něco pro radost dětí. Možná, že jste ani netušili, že ze skořápek jim můžete vyrobit skvělé křídy na kreslení. Stačí, když je doslova rozemelete na prach, který ještě na závěr přesejte přes sítko. Prášek smíchejte se lžičkou horké vody a lžičkou mouky, případně můžete přidat potravinářské barvivo. Hmotu pak vymodelujte do válečku a nechejte několik dní prosychat a pak je dejte do užívání těm nejpovolanějším. Dětem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve