Pračka s horním plněním vám ušetří místo. Má ale i slabé stránky

 Technika 
18. dubna 2019 06:32 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pračka s horním plněním nezabere místo Internet
Možná máte malou koupelnu a přemýšlíte, že v rámci úspory místa si pořídíte pračku s horním plněním. Tento typ praček má řadu výhod, ale než si ji skutečně pořídíte, je třeba znát i její slabiny. Ať po pár měsících své investice nelitujete.

Nákup pračky není vůbec tak snadný, jak se může zdát. A nejde jen o to, že existuje mnoho firem, které se jejich výrobou zabývají. Každá má i různé funkce, pojme rozdílné množství prádla a každá pračka má i jiné rozměry. Ze všeho nejdříve si ale budete muset ujasnit, jestli dáte přednost pračce s horním nebo naopak s bočním plněním. Obě tyto varianty mají své plusy i mínusy. A je dobré se s nimi před nákupem patřičně seznámit.

Roli hraje i umístění

Většina lidí má pračku v koupelně, ale rozhodně to není pravidlo. Často se tento spotřebič objevuje také v kuchyňské lince, kde je třeba více místa než v koupelně. Nebo má váš byt šatnu a vy budete chtít mít pračku tam. Toto rozhodnutí je velmi podstatné, protože vám může vaše dilema značně zjednodušit. Pokud totiž uvažujete o tom, že pračku zabudujete pod pracovní desku kuchyňské linky nebo pokud budete chtít pračku ukrýt v šatně mezi policemi, horní plnění nebude připadat v úvahu. V takovém případě musíte sáhnout po bočním plnění.

Úspora místa není jednoznačná

Za hlavní výhodu praček s horním plněním je považována úspora místa. Je pravdou, že tyto pračky jsou běžně široké asi 40 cm, hloubka se potom pohybuje okolo 60 cm. To pračky s bočním plněním většinou disponují rozměry 60 cm šířka, 60 cm hloubka a 80 cm výška. Na druhou stranu k dostání jsou i takzvané slim pračky s bočním plněním, jejich hloubka se pohybuje od 32 do 45 cm, takže mohou směle konkurovat těm s horním plněním.

U pračky s horním plněním musíte pak počítat s místem nad spotřebičem, a to až půl metru. Tento prostor je nutný pro pohodlné otevření víka. To místo nad klasickou pračkou lze využít jakkoliv jinak. Někdo tam umístí police, jiný třeba sušičku. Sušičku nad pračku s horním plněním rozhodně nedáte.

Výhodou praček s horním plněním ale je, že ji můžete postavit téměř k jakékoliv stěně - záleží jen čistě na vás, odkud si zvolíte přístup ke spotřebiči. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že pračky s horním plněním nebudou tak stabilní jako ty klasické s bočními dvířky.

Komfort, úspora vody a prací účinek

Zvážit musíte i komfort při obsluze. V této souvislosti vede jednoznačně pračka s horním plněním, ke které se nemusíte nijak ohýbat a pak pracně vstávat s košem vypraného prádla. Pokud máte problémy se zády, tuto výhodu určitě oceníte.

Co se týká spotřeby vody a energie, jsou na tom většinou lépe pračky s horním plněním. Jenže snaha uspořit za každou cenu také nemusí být zrovna ideální. Při výběru byste se neměli orientovat pouze na spotřebu vody. Můžete pak být totiž nemile překvapeni, když vaše prádlo bude špatně vymáchané z důvodu použití méně vody. V obecné rovině lze říct, že pračky s bočním plněním mívají vyšší prací účinek i lepší systém odstřeďování vody. Mají také tišší chod.

Výběr je zkrátka důležité pojmout komplexně a porovnat veškeré dostupné parametry. Využijte proto internetové porovnávače praček, kde najdete vlastnosti všech prodávaných modelů.

Neplaťte za zbytečné funkce

Výrobci se v poslední době předhánějí v tom, že pračku vybavují nejrůznějšími funkcemi. Zní to sice lákavě, ale ve skutečnosti jich využijete jen zlomek. Dobře si tak promyslete, jaké skutečně potřebujete, ať neplatíte zbytečně za něco, co vám nakonec k ničemu nebude.

Daleko lépe uděláte, když se dopředu zaměříte na to, jaký je přístup k různým filtrům. Ty jsou totiž mnohdy na těžko dostupných místech, přitom i o pračku je třeba čas od času pečovat a výměna či čištění filtrů k údržbě patří. O tom, že i pračku je třeba občas "vyprat", jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod