Nezničte si televizi nebo počítač špatným čištěním. Máme tři tipy, jak na to správně

 Technika 
21. září 2020 10:21 / Kateřina Kofroňová
  2
📷
6 fotografií v galerii
LCD televizory jsou velmi náchylné na poškrábání Depositphotos
Prach, mastnota, šmouhy a pokud máte doma malé děti, na televizi se brzy nedá koukat. Na monitor však nemůžete jen tak vzít papírovou utěrku a přípravek na leštění oken a snažit se jej vyčistit. Známe ale tři metody, pomocí kterých bude obrazovka opět beze šmouh.

Pokud použijete přípravek na čištění skel a oken na plazmový nebo LCD televizor, můžete jej nenávratně poškodit. Monitory dnešních televizí již dávno nejsou ze skla, ale z plastu, který se nešetrným zacházením, abrazivními čističi a hrubými utěrkami snadno poničí.

Ploché televizory proto vyžadují mnohem šetrnější péči. Rozhodně proto nezkoušejte šmouhy drhnout houbičkou, hadrem nebo přípravkem na nádobí. Vyberte si raději jednu z těchto tří variant.

Hadřík z mikrovlákna

Než začnete s čištěním, televizor nejprve vypněte a nechte chvilku vychladnout. Kdybyste začali s čištěním příliš brzy, mohly by na monitoru vznikonut šmouhy, které by šly jen těžko dolů. Na vypnuté obrazovce je navíc špína a prach mnohem patrnější.

Pokud nemáte doma hadřík na čištění televize, vystačíte si bohatě s hadříkem na brýle. Pro LCD obrazovky je takový hadřík přímo ideální, protože nezanechává žádné stopy. Jemným kroužením hadříkem odstraňte všechnu špínu a prach. Hadříkem otřete i plastový rám televize. Pokud i přesto zůstane na televizi špína, postupujte dle následujícího kroku.

Octový roztok

I v tomto případě musí být televize vypnutá a chladná. Připravte si roztok octa a vody v poměru 1 : 1. Namočte okraj hadříku z mikrovlákna do tekutiny a opatrně s ním otřete monitor. Lehkými krouživými pohyby vyčistíte i starou špínu. Až budete s výsledkem spokojeni, vezměte druhou stranu hadříku a vysušte jím obrazovku do sucha. Jinak by vám na monitoru mohly zůstat stopy po kapkách.

POZOR: Buďte opatrní, abyste hadřík nenamočili moc a nekapala z něj voda. Roztok nenalévejte ani do rozprašovače a nestříkejte přímo na televizor. Jakmile by se totiž tekutina dostala za okraje obrazovky, mohla by napáchat nevratné škody.

Jak na škrábance

Našli jste při čištění škrábanec? Pokud se na něj nevztahuje záruka a televizi již nelze vyměnit, budete si muset poradit sami. V prodejnách s elektronikou seženete speciální čisticí sadu, která je určena přímo pro LCD televizory.

Můžete si ale pomoci i vazelínou. Vezměte si kousek vaty, vatového tamponku nebo štětičku do uší a naneste na televizor trošku vazelíny. Snažte se ji nanést na celou délku škrábance. Počkejte asi minutu a pak přytečnou vazelínu odstraňte. Postup můžete opakovat tak dlouho, dokud škrábanec úplně nezmizí. Pakliže je váš škrábanec tak velký, že jej nelze odstranit, budete muset zapřemýšlet o koupi nové televize. O tom, na co se při výběru zaměřit, jsme psali nedávno.

Všechny tyto postupy můžete použít i na monitor notebooku či počítače.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve