Nebojte se v interiéru odvázat. Vneste do bytu černou, neonové odstíny nebo růžovou

 Interier 
19. září 2020 10:21 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Barvy umí interiér zútulnit a oživit Depositphotos
Mnoho lidí při výmalbě obývacího pokoje zůstává zbytečně konzervativní. Přitom vhodně zvolené odstíny na první pohled netradičních barev, jakými jsou sytě růžová, černá nebo neónové odstíny, dokáží s interiérem divy.

Správně zvolená barva může proměnit jakoukoliv místnost a navodit optimální atmosféru. Spousta lidí však sáhne obvykle po klasice, tedy bílé, béžové nebo šedé. A není to škoda?

Černá neznamená smutek 

Vyhýbáte se vnést do pokoje černou s obavou, že by vypadal pokoj příliš smutně? Naopak. Černá totiž bývá známkou luxusu, obzvláště v kombinaci s nerezovými doplňky. Neznamená to vymalovat celou místnost, stačí jen jedna stěna či pás. Černá je navíc univerzální. Dokáže zvýraznit jakoukoliv jinou barvu. Ovšem pokud máte malou místnost s nedostatkem světla, šetřete s ní. Je pravda, že místnost dokáže více zatemnit a také opticky zmenšit. A opatrně by s ní měli zacházet také psychicky labilní lidé. Černá totiž umí probudit špatnou náladu, neklid a vyvolat deprese. Ale pokud s ní vymalujete například jednu stěnu v kanceláři, dokáže podpořit pozornost a koncentraci. Černá barva se také nejlépe kombinuje a skvěle dokáže zvýraznit jakoukoli barvu – bílou udělá bělejší, modrou modřejší. 

Neonky pro lepší náladu

Neonové barvy jsou poslední roky velkým hitem. A to nejenom v oděvním průmyslu, ale také nábytkovém. Tyto barvy dokáží vnést do místnosti svěžest, energii a podpoří dobrou náladu a fantazii. Jsou proto ideální do dětského pokoje, například ve formě různých doplňků nebo jednotlivých kousků nábytku. Ale i zde se vyplatí přísloví: Všeho s mírou. Přemíra neonových barev v místnosti může v člověku vyvolat až pocity nevolnosti.

Růžová není pro princezny

Růžovou a fialovou si obvykle každý spojuje s holčičím pokojem. Těmto odstínům byste však měli dát šanci i v jiných místnostech. Přemýšleli jste například o obývacím pokoji? Růžová barva totiž dokáže byt zútulnit, opticky zvětšit a navodit pohodu a klid. Proto se hodí právě do místností, kde se potkáváte s rodinou či přáteli. V ložnici zase dokáže vyvolat romantickou atmosféru. Kam se moc nehodí, to je kuchyně. Podle odborníků totiž umělě vyvolává chutě na sladké. Jaké barvy dokáží podpořit chuť k jídlu a které ji naopak utlumují, jsme psali zde.

Fialová je tvořivá

Fialová na rozdíl od růžové podporuje fantazii, tvořivost a komunikaci. Proto se jí vyhýbejte v ložnici, ale v obývacím nebo dětském pokoji s ní určitě neuděláte chybu. Ale stejně jako s černou buďte opatrní, zvlášť pokud máte místnosti s nedostatkem světla. V určitém množství dokáže vypadat velmi luxusně. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008