Nenechte krásnou kytici podlehnou zkáze. Zkuste jednoduché techniky sušení

 Tipy a inspirace 
18. září 2020 10:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
KVětiny je škoda hodit do koše Depositphotos
Je vám líto, že květy z překrásné kytice dříve či později podlehnou zkáze? Co takhle vyzkoušet jednoduché techniky sušení, díky nimž vám vydrží téměř navěky, navíc je můžete použít k dalšímu kreativnímu tvoření.

Suché květy mají své přirozené kouzlo. A ztratit je nemusí ani v případě, že se rozhodnete si je usušit. Určité druhy můžete sušit postupně během celého roku a díky tomu si můžete vytvořit celou řadu zajímavých aranžmá a dekorací. Aby zůstala květina svou barvou i tvarem co nejvíce podobná té původní, je potřeba při sušení dbát na několik zásad.

Sušte cokoliv  

Sušit můžete prakticky jakoukoliv květinu. Neomezujte se jenom na ty, co vám rostou na zahrádce. Vydejte se klidně na louku nebo do lesa, kde najdete celou řadu nádherných druhů. Například teď, na začátku podzimu, vám obrovskou parádu udělají také šípky a jeřabiny. Rostliny sbírejte pouze za suchého slunečného počasí, vlhké by vám totiž zplesnivěly dříve, než stihnou uschnout.

Sušte na vzduchu

Než se pustíte do sušení, musíte rostliny nejprve očistit od lístků a případně dalších nečistot. Budete-li sušit svazky, stáhněte je k sobě gumičkou, která je pružnější. Stonky se totiž během sušení smršťují a provázek by vám pak už moc nebyl platný. Takto připravené květy nechejte volně schnout na vzduchu, květy dolů. Jenom tak si zachovají krásně rovné stonky. 

Ve vodě

Zkusit můžete také netradiční metodu sušení, a to ve vodě. Ta je vhodná například pro hortenzie, vřes, okrasný česnek, nevěstin závoj aj. Je to jednoduché. Květiny dejte do vázy s asi 3 cm vody a takto je tam nechejte pomalu usychat. Touto metodou celý proces zpomalíme a rostlina má čas, aby mohla dokonale vyschnout.

V mikrovlnce  

Pokud chcete celý proces sušení květů urychlit, zkuste to s mikrovlnkou. Navíc díky tomu si květy zachovají mnohem věrnější barvu. Univerzální návod ale neexistuje. Každá mikrovlnka je totiž jiná. Zpravidla ji nastavte na nejnižší teplotu. Květiny vhodné na tento způsob sušení jsou například měsíček, prvosenka, kontryhel, hortenzie, šalvěj, dobromysl, asparágus, pěnišník, rozmarýna…

Za pomocí silikagelu

Skvělým pomocníkem ja také silikagel. Jde o látku, která má skvělé absorbční schopnosti. Prodává se v podobě bílých nebo modrých krystalů. Silikagel je velmi lehký, takže se hodí pro sušení květů, které by se jinak mohly snadno poškodit. Na dno uzavíratelné nádoby nasypejte pěticentimetrovou vrstvu silikagelu, na ni rozložte květiny, které silikagelem ještě zasypete. Silikagel má ještě jednu výhodu. Můžete jej totiž použít opakovaně i na jiné účely, o kterých jsme psali zde. Stačí jej vysušit na plechu v troubě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47