Sušení prádla venku na slunci není tak skvělé, jak se zdá. Má to i své velké zápory

 Exterier 
18. dubna 2019 15:37 / Marie Popelková
  51
📷
4 fotografie v galerii
Sušení prádla na sušáku má řadu mínusů Depositphotos
Způsob sušení prádla dělí společnost na dva nesmiřitelné tábory. Jedna skupina lidí nedá dopustit na starý dobrý sušák na prádlo, který v případě dobrého počasí vystrčí ven na zahradu či balkon, další zase preferuje moderní technologie v podobě sušičky prádla. Co je ve skutečnosti lepší?

O sušení prádla koluje mnoho polopravd i vyložených nesmyslů. Než se tedy definitivně rozhodnete, zda budete nadále sušit prádlo na sušáku nebo raději investujete do sušičky, měli byste vědět, jak se věci skutečně mají.

Vůně prádla

Říká se, že nic nenahradí vůni prádla sušeného na slunci. Jenže tak úplně pravda to není. Pokud zrovna nebydlíte na samotě u lesa nebo uprostřed rozkvetlé louky, tak na voňavé prádlo můžete zapomenout. Jestli žijete ve městě a sušíte prádlo na zahradě nebo balkoně, snadno vám načichne výfukovými plyny a smogem. O pokud třeba na vesnici sousedé začnou grilovat nebo zatopí v kamnech, můžete si být jisti, že vůni dýmu a kouře si přinesete s prádlem domů.

Po vysušení v sušičce prádlo také nijak extra nevoní a pokud jste při praní použili aviváž, sušička její vůni minimalizuje. Prádlo vytažené ze sušičky má zkrátka neutrální vůni. Ale rozhodně se vám nestane, že bude vaše prádlo vonět po výfuku nebo grilovaném steaku.

Slunce prádlo vybělí

Ano, slunce prádlo vybělí. Jenže je otázkou, zda je to výhra. V případě bílého trička nebo košile určitě ano, ale jak se budete tvářit, až se na slunci vaše sytě barevné oblečení promění v nevábně vybledlé? V sušičce se vám toto nestane. Prádlo v ní nikdy nevybledne.

Zničené prádlo

Příznivci sušení prádla na sušáku tvrdí, že sušička oblečení ničí. Podle výzkumů ale až 70 % poničení prádla vzniká při jeho nošení. Další problémy může způsobit nesprávně zvolený program na pračce, časté praní a v neposlední řadě i sama kvalita oblečení. 

Sušička naopak prádlu prospívá. Dokáže si poradit se žmolky, které po sušení najdete v odpadovém filtru a ne na svetru. Díky senzorům vlhkosti sušička prádlo také změkčí a tkaninu zjemní, a to i bez škodlivé aviváže.

Prostorová náročnost

Na první pohled by se mohlo zdát, že sušička v domácnosti zabere více místa než klasický rozkládací sušák. Jenže ani to nemusí být tak jednoznačné. Sušička je velká jako pračka – což je cca 60 x 60 cm. Snadno ji díky speciálnímu mezikusu můžete postavit na pračku, takže nezabere žádný prostor na podlaze. Kdežto sušák na prádlo je široký asi 180 cm, což už na chodbě či v pokoji poznáte.

Finanční náklady

I když už ceny sušiček výrazně klesly, několik tisíc za ně dáte. To sušák na prádlo pořídíte už za pár stovek. I provoz sušičky něco stojí, i když to není žádná hrůza. Moderní kondenzační sušičky disponují tzv. tepelným čerpadlem, které využívá zbytkového tepla k dalšímu sušení. Díky tomu takto úsporná sušička v třídě A++ usuší přibližně za 7 Kč, což je jen o něco více než spotřeba pračky na jedno praní. Sušení prádla na sušáku máte ovšem zadarmo. V tomto ohledu tak sušák prádla jednoznačně vede.

Jak je to s alergiky

Pokud máte doma alergiky, na sušení prádla venku na slunci byste měli hned zapomenout. Do prádla se totiž snadno dostane prach či pyly. To v sušičce je tomu naopak. Vysoká teplota použitá během sušení ničí bakterie, tedy prádlo bude zcela vydezinfikované, filtr v sušičce zase zachytí alergeny, jako jsou zbytky pracích prostředků a prachu.

Úspora času

Sušička také dokáže ušetřit čas, přesto, že cyklus sušení trvá obvykle kolem dvou hodin. Většinu prádla ale po vyndání nemusíte žehlit, o čase stráveném vyndáváním prádla a věšením na šňůru a následně jeho sundáváním zpět do koše ani nemluvě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve