Chytré kliky usnadní provoz v domě. Co všechno umí?

 Tipy a inspirace 
25. dubna 2019 10:44 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Technologie dnes pomáhají chránit váš majetek a usnadňují život Pixabay
Klika je jistě pro mnohé záležitostí vzhledu. Jsou ale situace, kdy se vám může vyplatit klika chytrá, která má mnoho zajímavých funkcí. A nemusí být ani drahá.

Mechanismus kliky a zámku, cylindrická vložka, samotné rukojeti a krytky. To všechno stojí poměrně dost peněz. Dnes si ale za stejné peníze můžete pořídit v zahraničí i kliky chytré. A neumí toho málo.

Co chytrá klika umí

Chytrá klika nabízí především několik možností, jak dveře otevřít. V optimálním případě je lze všechny kombinovat. Máte tak k dispozici jednak klasický klíč, ale můžete využít NFC klíčenky. Jinou variantou je zadání kódu. Klika je dokonce tak chytrá, že můžete před a po vašem unikátním kódu zadat i různé jiné sekvence čísel, abyste zabránili někomu se kód naučit tím, že ho odkouká.

Třešničkou na dortu je potom schopnost ovládání prostřednictvím mobilu. Tam je však důležitější, že vám zámek sdělí, kdo všechno dveře odemykal. A konečně můžete dveře otevřít také pomocí otisku prstu. Když se nad tím zamyslíte, tak to nezní vůbec špatně.

Pro koho je zařízení vhodné

Chytrá klika se hodí pro každého, kdo potřebuje zajistit přístup do určitého prostoru pro větší množství lidí a současně si chcete maximálně usnadnit povolení přístupu. A právě možnost změnit vstupní kód, smazat zaregistrovaný otisk prstu či odebrat právo klíčence odemknout dveře jsou funkce, které oceníte, i když se dotyčný člověk odstěhuje, nevrátí klíčenku, máte podezření na zneužití prostoru. Stačí elektronická úprava nastavení a přidělení práv důvěryhodným uživatelům. Navíc si můžete usnadnit život i tím, že s sebou nemusíte tahat těžký svazek klíčů. Jestliže jen přiložíte prst na dotykový senzor, máte hned o klíč méně.

Kolik to stojí

Cena takové kliky není vůbec vysoká. Za kompletní zařízení s několika klíči a několika přístupovými kartami dáte na čínských e-shopech jen kolem tří tisíc korun. Zařízení napájí obvykle čtyři tužkové baterie. Sada obsahuje vše potřebné a jediné co budete muset udělat, je doupravit vydlabaný prostor ve dveřích. Možná ani to ne, protože rozměry odpovídají tomu, co je obvyklé. Klika funguje pro pravé i levé otevírání. Je samozřejmě otázkou, zda se takové zařízení hodí na ovládání vchodových dveří. Tam je pochopitelně dobré vybrat takové provedení, které zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti. Podobné nároky jsou kladeny i na dveře samotné. Více o tom se můžete dočíst zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47