Rozbité panty u skříňky zvládnete opravit i sami. Ušetříte tak za služby profesionála

 Rekonstrukce 
29. dubna 2019 09:15 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Oprava dveřního závěsu je snazší, než si možná myslíte. Shutterstock
Pokud v bytě opravdu žijete, je zcela běžné, že se čas od času něco rozbije. Naštěstí není třeba hned volat profesionála, protože mnohé problémy zvládnete vyřešit i sami. Týká se to i například rozbitých pantů u dvířek od skříněk.

Jsou skříňky, které otevíráte jen sporadicky. Ovšem najdou se i takové, u kterých se dvířka doslova netrhnou. A právě u takových se pak často stane, že se z nich vytrhne pant. Podle řemeslníků dokonce vytržený pant ze skříňky je v domácnosti jeden z velmi častých problémů.

Když se vám to stane, není třeba hned věšet hlavu. Nemusíte měnit celou rozbitou část dveřní skříňky, ale stačí pant opravit. Buď si na pomoc zavoláte zkušeného řemeslníka, nebo se do opravy pustíte sami. S naším návodem to zvládne snad každý.

Oprava v pěti krocích

Oprava dveřního závěsu je snazší, než si možná myslíte.

1. Ze všeho nejdříve odšroubujte panty z dvířek, a to nejen ten rozbitý, ale i ten nepoškozený. Odmontování pantů je nutné pro lepší manipulaci.

2. Vemte si do ruky ostrý nůž a z poškozeného úchytu v okolí pantu pomocí něj odřízněte zbytky vylámaného dřeva.

3. Tmelem důkladně vyplňte poškozený úchyt pantu v místech, kde byl původní materiál vytrhnutý. Použijte tmel dvousložkový. Vypadá jako dětská plastelína. Stačí odříznout potřebné množství, strhnout ochrannou fólii a prsty pak pečlivě smíchat obě složky tmelu dohromady. Dejte si ale pozor - zpracovatelnost tmelu je asi 15 až 20 minut. Pokud budete zpracovávat hmotu příliš dlouho, ztvrdne vám a bude k ničemu.

4. Přitlačte pant do zatmeleného úchytu a nebojte se přitlačit. U poškozeného pantu prozatím nedotahujte šrouby, dokud tmel úplně nezatvrdne. Tvrdnutí trvá podle druhu výrobku asi 15 až 30 minut.

5. Po úplném zatuhnutí tmelu dotáhněte šrouby uchycující pant. V případě potřeby můžete obrousit přebývající zbytky tmelu a přelakovat podle barvy skříňky. Oprava poškozeného pantu je u konce.

Chvilka práce ušetří peníze

Výše popsaná oprava pantů vám zabere doslova jen pár minut a hlavně vás přijde na minimum peněz. Většina lidí problém s vytrženým pantem řeší tak, že koupí rovnou celá nová dvířka, což je finančně podstatně náročnější. Navíc u staršího nábytku ani nemusíte sehnat přesný typ nebo barvu, jakou potřebujete. Pokud chcete starým skříňkám dodat nový vzhled, možná vás nadchne tip na jejich renovaci pomocí látky, o kterém jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod