Hledáte tip na renovaci skříněk? Zkuste obnovu pomocí látek

 Interier 
12. listopadu 2018 10:34 / Veronika Prášilová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Různé dekory látek vytvoří luxusní vzhled Depositphotos
Věčný problém: co se starými skříněmi, komodami, nočními stolky i velkými stoly či židlemi? Pokud usoudíte, že už je načase koupit nové, se starými nemusí být rovnou amen. Po renovaci totiž možná zjistíte, že by ještě klidně nějakou dobu mohly sloužit. A také je to příležitost si zase trochu zakutit.

Dnes se zaměříme na lepení látek na dřevo. Má to svá úskalí, ale když víte, na co se zaměřit, na co si dát pozor, dílo se určitě podaří na jedničku. Podívejte se do fotogalerie pod článkem, jak by mohl vypadat váš staronový kus nábytku.

Jak vybrat látku

Zdánlivě triviální věc, ale i zde je pár pravidel. Látka určitě nesmí být potrhaná, ani jinak poškozená. Případný neopratelný flíček asi vadit nebude, prostě látku nalepíte tak, aby byl kaz někde skrytý. Látka nesmí být příliš tenká, dřevo by pod ní prosvítalo. Nemá ani cenu zkoušet lepit froté. Zapomeňte také na svetr, byť s oblíbenými severskými vzory (nebo nám pošlete foto a pracovní postup). Vhodné je například bavlněné povlečení nebo flanel.

Vrhněte se do renovace

Jako před každým lepením je nutné lepené plochy očistit. Předpokládáme, že látku máte čistou, ale nábytek zbavte prachu, ulepených skvrn od nápojů, vosku od svící atp. Také odšroubujte úchytky. Můžete jej i lehce přesmirkovat. Doporučujeme si vyzkoušet lepení látky na části nábytku, která nebude vidět, nebo na nepotřebném kusu dřeva. Přece jen se s látkou bude pracovat jinak než s tapetou klasickou nebo samolepicí. Látka je pružná, kroutí se, natahuje a smršťuje.

Látku si odměřte a nastříhejte podle velikosti nábytku, počítejte se zahnutím či překrytím. Také si promyslete, jak provedete případné navázání vzorů. Polepit můžete jen části nábytku, například čela šuplíků, samotnou skříňku třeba natřete akrylovou barvou.

Čím nejlépe lepit

Na lepení se  osvědčil naředěný chemopren nanesený v tenké vrstvě nebo lepidlo ve spreji. Důležité je právě nanesení tenké vrstvy, aby lepidlo přes látku neprosáklo a nezatvrdlo na ní v nevzhledných mapách. Po nalepení naneste na látku ještě jednu tenkou vrstvu lepidla. Lepení můžete ještě na místech, kde to nebude vidět, pojistit sponkovačkou.

Takto zrenovovaný nábytek budete prachu zbavovat vysavačem, ale chcete-li se připravit na případné nehody například od vylitých nápojů, můžete ještě nábytek přelakovat a následně umývat vlhkou houbičkou.

Pokud však ještě před začátkem renovace zjistíte, že by si nábytek zasloužil trošku zásahů vedoucích k opravě, neklesejte na mysli. V našem článku zjistíte, jak na to, aby byl zase bez problémů použitelný.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve