Drhnou vaše dveře o podlahu, vržou nebo se nedovírají? Poradíme, jak je seřídit

 Interier 
04. listopadu 2018 13:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dveře je nutné alespoň jednou ročně seřídit Depositphotos
I dveře vyžadují pravidelnou údržbu. Pokud jim nevěnujete žádnou pozornost, dříve nebo později se mohou vyskytnout nejrůznější komplikace od drhnutí dveří o podlahu přes vrzání až po nedovírání. Dveře lze přitom seřídit jednoduše a zvládne to každý průměrný kutil.

Ideální je kontrolovat dveře každý rok a seřídit je, případně i namazat panty. Na základní údržbu a seřízení interiérových dveří většinou nepotřebujete odborníka. Zvládnete to i vlastními silami.

Když dveře drhnou

Obecně platí, že většina lidí místo preventivní kontroly čeká, dokud nezačnou s dveřmi problémy a teprve poté je začne řešit. Není to nejrozumnější, ale je to tak. Nejčastější problém je, že dveře drhnou o podlahu. V tomto případě existují dvě varianty:

Když dveře drhnou rovnoměrně, je potřeba dveře sundat z pantů a navléct na panty kovové kroužky (takzvané distanční kroužky), aby byly dveře výše. Je to jednoduché a levné řešení.

Pokud jsou dveře svěšené a drhnou jen jednou částí, je potřeba dveře vyrovnat. V obložkových zárubních je nastavitelné kování, kde musíte panty dotáhnout imbusem tak, aby byly dveře zase rovné.

Další opravy a seřízení dveří

Kromě drhnutí dveří mohou nastat i další nepříjemnosti. Například následující:

Dveře vržou a skřípají

Když dveře vržou, jednoduše namažte panty v dolním či horním závěsu technickou vazelínou, případně na panty nastříkejte speciální přípravek ve spreji, který seženete třeba v železářství.

Dveře se nedovírají

Na dveře působí vlhkost a změny teplot. Možná se vám roztáhly a nedovírají se. Tady je pomoc těžká, nejlepší je dveře nějak vysušit. Počítejte ale s tím, že na poškození dveří vlivem vysoké vlhkosti nebo výkyvu teplot se reklamace nevztahuje.

Dveře se samy zavírají nebo otevírají

V tomto případě zkontrolujte zárubně, jestli jsou rovné, případně panty seřiďte imbusovým klíčem.

Obecně platí, že když si se seřízením dveří nevíte rady, kontaktujte odborníky. Ideálně ty, od nichž jste dveře koupili a kteří vám je montovali. Pomohou vám ale i truhláři nebo stolaři. O tom, jak před zimou seřídit okna, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve