Pořiďte si bar, bude ozdobou vašeho bytu. Navíc pomůže i s rozdělením prostoru

 Interier 
03. listopadu 2018 08:23 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bar udělá z kuchyně netradiční místo Shutterstock
Možná to zní až příliš nóbl. Ale nenechte se mýlit, jde o funkční doplněk bytu, který mimo jiné umí nádherně doplnit volný prostor a navíc nenápadně oddělit kuchyň od obýváku. Zkuste si jen představit, jak by to u vás vypadalo.

Velká pracovní plocha, kterou můžete kdykoliv využít, ať už vaříte nebo pečete. Pokud přijde návštěva, pak ji zase můžete využívat jako prostředníka mezi kuchyní a obývacím pokojem.

Pro alkohol či nádobí

Když se dříve řeklo slovo „bar“, evokovalo to jednoznačně kus nábytku, který byl ověšen skleničkami, a uvnitř se skrývaly nejrůznější alkoholické poklady. Dnes však toto slovo nabralo jiného významu. Bar si domů mohou pořídit i abstinenti a využít jej k naprosto jiným účelům.

Tento doplněk dnes již často slouží spíš jako plocha pro nádobí – ať už odkládací nebo uskladňovací. Vznikne tím v kuchyni další prostor, kam lze uklidit nadbytečné kusy potřebné k vaření. Případně jej můžete využít jako nápojový koutek, kdy do něj schováte nakoupené vody, limonády či sirupy. Na pohled vám nebudou v kuchyni překážet, ale přesto je budete mít na dosah. V neposlední řadě je pak bar skvělou pracovní plochou navíc. A neříkejte, že při tvorbě vánočního cukroví netoužíte po větší kuchyni…

Dokonalost do puntíku

Aby byl takový bar funkční, je nutné vymyslet i další věci „kolem“. Pomineme-li, že musí ladit se zbytkem kuchyně a tedy i stejná či podobně ladící pracovní deska jako u kuchyňské linky je nutností, nesmíme zapomínat ani na osvětlení. K tomuto účelu se prodávají takzvaná barová světla. Většinou jde o bodové osvětlení.

Lepší je však pořídit takové, které jde regulovat. Abyste v případě potřeby mohli světlo zamířit přímo na to místo, kam potřebujete. Přednost dávejte kvalitním světlům od renomovaných značek. Levnější z hobby marketů nebývají příliš kvalitní a dlouho nevydrží. Prim by měla hrát i úspornost osvětlení.

A jistě není od věci popřemýšlet o ztemňovacím světle. Tedy takovém, u kterého můžete regulovat množství vydávaného světla. Zatímco při tvoření v kuchyni jej nastavíte na maximum, při večerním posezení v obýváku jej ztlumíte natolik, aby bylo jen příjemnou dekorační součástí místnosti.

Do baru můžete také zapustit dřez. Je jen na vás, kde tento kuchyňský doplněk chcete mít. Tak proč jej neumístit na netradiční místo? Poradíme vám, jaký dřez ideálně zvolit.

Židle musí být

Co by to bylo za bar, aby u něj chyběla barová židle? Nemusíte jich mít hned celou sadu pro návštěvy. Ale určitě si alespoň dvě pořiďte. Hodit se mohou i ve chvíli, kdy čekáte, než se vám něco dopeče či dovaří a potřebujete si na chvíli odpočinout. Klasická židle by v kuchyni překážela, barová bude navíc i hezkým doplňkem.

Aby však plnila i svůj funkční účel, zvolte židli, která bude mít otočné sedátko a navíc bude i výškově regulovatelná. Sedák by měl být maximálně o 25 centimetrů níže, než je barová deska. Chybět u takové židle nesmí ani opěrka na nohy a ideálně i menší zádová opěrka, která nás donutí sedět rovně.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod