Skladujte doma koření tak, aby si udrželo svou specifickou vůni i chuť

 Interier 
01. listopadu 2018 11:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skladování koření má svá pravidla Depositphotos
Snad žádná hospodyňka se v kuchyni neobejde bez pořádné zásoby nejrůznějšího koření. Jenže aby si koření zachovalo svou specifickou vůni a chuť, je třeba jej správně skladovat. Pokud máte koření nad digestoří nebo v originálních sáčcích někde v krabici, děláte velkou chybu.

Špatně skladované koření ale nemusí jen ztratit svou chuť či vůni, může klidně i zplesnivět. A to si pak člověk koleduje přinejmenším o zažívací problémy.

Nevhodná místa

Každý se snaží najít pro koření takové místo, aby bylo pěkně po ruce, takže ideálně poblíž sporáku.

V žádném případě si ale neukládejte koření nad digestoř a dobré není ani nechat koření v originálních sáčcích, které pak napěchujete do papírové krabice. O igelitových sáčcích ani nemluvě. A rozhodně nenechávejte koření, hlavně pak to barevné, vystavené slunečním paprskům. Ztratilo by totiž barvu, zšedlo by a zkazilo se.

Vhodná nejsou ani místa poblíž varné desky. Působením tepla totiž koření snadněji podléhá zkáze, ztrácí chuť i aroma a navíc hrozí, že zplesniví. Ani v blízkosti myčky není dobré koření dávat - to pro změnu kvůli vlhkosti. Nejchutnější je vždy čerstvě namleté koření. O tom, jak vybrat mlýnek na koření, jsme psali zde.

Kam s kořením

Ideální je použít kořenky. Mohou být z porcelánu, keramiky, nerezu či tmavšího skla, ale v prvé řadě musejí dobře těsnit. Koření je totiž háklivé na vlhkost. Pokud koření budete v kuchyni dobře skladovat, vydrží vám to mleté až rok a drcené dokonce až pět let.

Před pořízením kořenek tak věnujte pozornost nejen tomu, zda vám budou dobře ladit s interiérem, ale hlavně zda jsou kořenky dobře uzavíratelné, dobře těsní a brání tak vniknutí vlhka. Kvalitní kořenky zabrání i nájezdům molů, kteří si na koření s oblibou pochutnávají.

A to, zda zvolíte z jednotlivých volně stojící kořenek či ze stojánků, je už jen otázkou osobního vkusu a také prostoru, který v kuchyni máte. Hodně praktické jsou nejrůznější otočné stojánky, které pojmou i desítky kořenek. Jsou mobilní, takže si koření můžete snadno kamkoliv přemístit podle potřeby. Pokud ale nepoužíváte moc koření, klidně si vystačíte i s několika málo skleničkami. A pokud bojujete s místem, poohlédněte se po kořenkách, které le zavěsit do kuchyňského obkladu nebo na spodní část horních kuchyňských dvířek.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve