Kde se vzala postel? Zajímavosti, o kterých jste neměli ani tušení

 Interier 
06. srpna 2018 15:04 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
V postelích bohatí trávili i celý den Shutterstock
V dávné minulosti spali lidé na holé zemi. Postupně si naši předci prostor na spaní různě vylepšovali. Zejména si zajišťovali kůže, deky a později také dřevěnou lavici. Skutečnou postel měli zpočátku jen ti nejzručnější a později ti nejbohatší.

Ne vždy spávali lidé vleže. Kdysi dávno se spalo spíše v sedě, nebo v „pololeže“. Navíc se v dávných dobách spánek dělil na dvě části – naši předci spávali v noci jen pět hodin a v poledne další tři hodiny.

V jedné posteli spala celá rodina

První postelí byla široká dřevěná lavice. Přes den se na ní sedělo a v noci spalo. Většina z nás zná starodávné masivní postele, které mívali hospodáři. Často na nich spala celá rodina. Zpočátku bývaly velmi jednoduché, později krásně zdobené. 

Exotické postele

Ve starověku používali lidé v oblasti Egypta a Persie rámová lůžka, která měla poskytovat maximální pohodlí, proto byla podélně prohnutá tak, jak to vidíme u dnešních zdravotních matrací. Na této konstrukci potažené kůží měl ležící hlavu a nohy při spánku výše, aby došlo k jejich odkrvení a odpočinutí. Už ve starověku tak lidé věděli, že rovná deska nemusí být vždy ideální. Staří Egypťané dokonce znali i lůžko skládací, neboli cestovní. 

Lenošky

Později, v období antiky vznikla první pohovka - lenoška. Vznešený člověk ve starověku na ní dokázal trávit celé dny i hodiny. Spal na ní, jedl i pil, hrál hry a přijímal návštěvy, psal dopisy i řešil dění v domácnosti. Pro co největší pohodlí se bohatí panovníci obklopovali hromadami krásných měkkých polštářů a barevných přikrývek. V severských zemích, kde bylo chladněji se vyráběla masivní lůžka z tvrdého dřeva. Tyto postele se doplňovaly těžkou slaměnou matrací.

Vikingové

Svůj osobitý styl projevili při výrobě postele také Vikingové. Prohnuté příčky z tenkých prkének zajišťovaly matraci pérování a tím pohodlnější spaní. Tento systém se osvědčil a používal se mnoho století. Nahrazen byl až při vynálezu drátěnky - pružné kovové sítě, která byla umístěna v rámu postele. 

Nebesa a baldachýny

Románská lůžka byla charakteristická vyřezávanými sloupky nohou a okrajů rámu. A protože na spáče občas nepříjemně foukalo, začaly se postele zakrývat různými závoji. Proto také vymysleli malou stříšku nad postel, tedy tzv. nebesa. Ta se s různými obměnami používala i v gotice a renesanci. Napřed měla podobu stříšky nad hlavou spícího, tzv. baldachýn. Později přibyly těžké shrnovací závěsy, které poskytovaly soukromí, klid a panstvo chránily před zraky sloužících. Taková baldachýnová postel byla nákladná záležitost a současně i znakem bohatství. Někdy měla obrovské rozměry a podobala se svým vzezřením malé chatě. Často byly tyto robustní postele pečlivě nazdobeny vyřezávanými ornamenty a čalouněny vzácnými látkami. Postel tak byla často jediným místem, kde bylo v chladných panstvích opravdu teplo.

Francouzská lehkost

Později, v období baroka a rokoka, tedy v 17. a 18. století, se už používaly baldachýny lehčí. Z Francie pak přišla úplná novinka, lehký nábytek bílé barvy zdobený zlacenými reliéfy květin. O století později se při výrobě lůžek začaly používat kovové trubky. Dvacáté století pak přineslo sektorový nábytek. Velká nazdobená monstra zůstala na zámcích. 

Současnost

Postele se vyrábějí nejčastěji ze dřeva a z ocele, případně i ze slitin hliníku nebo i lamina (dřevotřísky). Postele jsou zpravidla vyráběny sériově v typizovaných rozměrech (rozměr ložné plochy), přičemž nejčastější je velikost 90 × 200 cm, ale oblíbená je také velikost lůžka 160 x 200 cm a další. Pro snadnější vstávání zejména zesláblých starších osob je vhodnější vyšší postel, zvaná také americká. Zvláštním druhem jsou zdravotnické postele určené do nemocnic a případně do domovů pro seniory. Mají jednak větší výšku ložné plochy a dále bohatší možnost polohování matrace. Jak vybrat správnou postel, jsme psali zde.

Konstrukce postele se obvykle skládá

  • z dvou svislých čel (tzv. „v hlavách a v nohách“) také zvaných pelest, svislé stojací desky, případně s nohami.
  • dvou dlouhých podélných svislých bočnic, nesených zpravidla čely
  • roštu uloženého na bočnicích a čelech, případně samonosného rámu, který umožňuje tvořit postel bez bočnic. Rošt umožňující proudění vzduchu, které odvádí vlhkost z matrace i během spánku, bývá tvořen jednotlivými laťkami nebo prodyšnou deskou, dříve také drátovou pružinovou drátěnkou.
  • matrace, nejčastěji pérové, pěnové nebo nafukovací gumové, položené na roštu, která mívá výšku (tj. tloušťku) od 10 cm až po asi 40 cm. Dříve stejnému účelu sloužil slamník.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47