Jaký dřez zvolit zrovna do vaší kuchyně?

 Interier 
25. října 2018 13:33 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřez může být v kuchyni i zajímavou ozdobou Depositphotos
Někdo raději nerez, jiný keramiku. Jsou i tací, kterým je to jedno, protože dřez zkrátka vůbec nevyužívají. Další si zase raději pořídí dvojdřez, protože má rád prostor a všechno musí důkladně mýt. Jak jste na tom vy?

Někteří možná namítnou, že pokud máme v kuchyni opravdu dobrou myčku, pak na dřezu vůbec nezáleží, jelikož je využíván minimálně. Ale chyba lávky. Dřez do kuchyně patří, ať chceme nebo ne. A pokud se někdo rozhodne tenhle doplněk minimalizovat nebo ze své kuchyně zcela eliminovat, bude hořce litovat.

Výběr je věda

Ač se na první pohled může zdát, že jde o nezajímavý doplněk kuchyně, opak je pravdou. Nejde jen o to mít dřez, ale jaký! Někdo si vybere malý, jiný zase potřebuje dvoudřez s okapem a jiný si jej hodlá umístit až na konec kuchyňské linky a vyžaduje tedy výhradně rohový. Který tedy zvolit zrovna do vaší kuchyně?

Kvalitní materiály

Na materiálu záleží. Dříve se vyráběly dřezy plastové. Ty jsou v nabídce sice pořád, ale jich popularita strmě klesá. Za nejpoužívanější je stále považován dřez nerezový. Jeho nevýhodou je však to, že je na něm všechno vidět. Každá kapka vody. Pokud tedy nechcete stále dokola řešit nevzhledné skvrny, dejte přednost modernějším materiálům.

Jako velmi vhodný se jeví granit. Jde o vysoce odolný materiál, který se snadno udržuje. A dobře vypadá. Podobně je na tom i keramika, ta bývá i levnější variantou. I keramika se udržuje velmi dobře a nejsou na ní vidět žádné skvrny.

Malý nebo velký?

V případě, že jste se rozhodli pro malý dřez, svoji volbu ještě jednou raději důkladně promyslete. V případě, že pořídíte větší dřez či rovnou jeho dvojvariantu, jistě najde ve vaší kuchyni využití. Například pro přípravu ovoce a zeleniny, případně na odpad jako jsou slupky od brambor a podobně. Vše budete mít po ruce a rozhodně to pro vás bude pohodlnější.

Pohodlná baterie

Co se týče baterie ke dřezu, sáhněte po takové, která má i sprchu. Je praktičtější a pro omývání některých potravin doslova nenahraditelná. Snadno volitelná by měla být i teplota vody. A také u baterie platí, že je dobré rozmyslet se, z jakého materiálu ji chceme mít. Ač je nerez klasikou, je na něm všechno vidět. Každá kapka vody.

A svoji pozornost zaměřte také na odtok vody. Když vám prodejce nabídne ke dřezu klasický špunt, odmítněte jej. Výpusť by měla být výhradně na „dálkové ovládání“, tudíž pro vás by mělo být samozřejmostí vypouštět vodu z dřezu suchou rukou. Žádné vytahování zátky.

Pravák versus levák

Při plánování dřezu do kuchyňské linky nezapomeňte vzít v potaz také to, zda jste levák či pravák. V případě, že jste praváci, měl by být dřez vlevo od varného panelu, v případě leváka pak napravo. Zároveň je dobré vědět, že právě pod dřezem je ideální místo pro umístění odpadkového koše. Ať je vaše kuchyň perfektní, zde máte další zajímavé tipy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda