Osuška by měla být měkká a dobře sát. Poznáte to podle několika detailů

 Interier 
19. října 2018 10:58 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Stačí zaměřit na pár technických detailů a už nikdy nesáhnete vedle Shutterstock
Každý chce mít doma ručník, který je příjemný na dotek a hlavně takový, který dobře saje. Jenže jak to rozeznat na první pohled v obchodě nebo ve chvíli, kdy si ručníky či osušky vybíráte na internetu? Jde to, jen musíte vědět, na co se před nákupem zaměřit.

Většina lidí si vybírá ručníky nebo osušky podle vzhledu, ale důležité jsou také funkční vlastnosti. Jenže ty obvykle poznáte až během jejich užívání. Často pak litujete vyhozených peněz - ručník sice skvěle ladí s interiérem koupelny, ale utírat se s ním je spíš za trest.

Přitom se stačí zaměřit na pár technických detailů a už nikdy nesáhnete vedle. Poradíme vám, na co zaměřit svou pozornost a jak odlišit kvalitní ručník či osušku od méně kalitních produktů. Není to žádná velká věda.

Sledujte gramáž

U výběru hraje velkou roli gramáž. Obecně platí, že čím je gramáž vyšší, tím jsou ručníky a osušky kvalitnější a odolnější proti poškození, například častým praním nebo užíváním. Zaručenou kvalitu vám přinesou ty výrobky, které mají gramáž 400 g/m2 a výše. Ale pozor!

Rozhodovat se jen podle gramáže má své výhody, ale i nevýhody. Gramáž vás informuje o tom, kolik bavlněné příze bylo použité na 1 m2 froté, ale ne o tom, jaká kvalitní bavlna byla použita. Běžné gramáže se pohybují od 300-600 g/m2.

Klasifikace ručníků podle váhy:

  • lehké (250–350 g/m2)
  • střední (350–450 g/m2)
  • těžké (450–550 g/m2)
  • velmi těžké (nad 550 g/m2)

Jak poznat dobrou savost

Savost ručníků zajistí přirozená vlastnost suchého trubicovitého bavlněného vlákna, které přirozeně nasává vlhkost. Když chcete mít dobré ručníky, nejlépe tedy ručníky z bavlny, tak musejí být vyrobeny z kvalitní a čisté bavlněné příze. Nejkvalitnější bavlna pochází z Egejského poloostrova a Egypta - oblasti, kde je málo srážek.

Stejně důležitá jsou vlákna použitá na přízi. Existují dlouhá (česaná příze) nebo krátká (vřetenová příze). S vřetenovou přízí se setkáte u pracovních ručníků, ale většina lidí má už doma froté ručníky z dlouhých vláken. Příze z dlouhých vláken má vyšší schopnost nasávat vlhkost, je pevnější a má vyšší životnost.

Kvalitní jsou i ručníky vyrobené z velmi jemné dlouhovlákné micro bavlny, která se vyznačuje vynikající savostí, hebkostí a stálobarevností. Jsou krásně nadýchané, hebké a na dotek velmi jemné. Vysoká gramáž použitého materiálu (580 g/m2) řadí tyto výrobky k tomu nejlepšímu mezi froté ručníky. O tom, jak doma udržet froté ručníky stále hebké a voňavé, jsme psali zde.

Ručníky pro alergiky

Počet lidí, u kterých se objevuje alergická reakce na nejrůznější druhy textilií, stále stoupá. I proto se výrobci snaží na tento problém reagovat a přicházejí na trh s výrobky, které jsou abnormálně šetrné k pokožce.

Výborným materiálem pro citlivé jedince je například bambusové vlákno. Je hypoalergenní, dobře odolává plísním a dalším bakteriím či roztočům. Je tak vhodné nejenom pro alergiky, ale také pro citlivou dětskou pokožku. Kromě těchto výhod má také bambus vysokou kvalitu, je příjemný na dotek a velice hebký.

Bambusové osušky a ručníky jsou vhodné také do saun, jelikož bambusové vlákno je o dost pevnější než klasická bavlna a dokáže tak pojmout až čtyřikrát více vlhka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve